Filip vrea să le transmitem urmașilor un „râu curat”, dar oare câtă apa va mai curge pe Nistru

16:58, 13 aprilie 2018 | Actual | 1310 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vineri la ședința Guvernului, Premierul Pavel Filip a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Kiev, subliniind că unul dintre subiectele ce au fost discutate este cel al ecosistemului râului Nistru.

Premierul moldovean a declarat că a pus accentul pe importanța păstrării și dezvoltării ecosistemului râului Nistru. Șeful cabinetului este de părere că „se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru”, dar a dat asigurări că „acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană”.

„Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, susține Filip.

Potrivit premierului, o realizare importantă în acest sens este faptul că a fost aprobată componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru. Partea ucraineană și-a desemnat și reprezentanții săi în această structură.

„Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a ținut să sublinieze Pavel Filip.

El a mai spus că părțile au avansat în procesul de negocieri a acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Documentul oferă un loc de o importanță mare componentei mediului.

Chișinăul și Kievul i s-au adresat Comisiei Europene cu o solicitare de asistență pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru. În acest context Filip a mai subliniat că programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, ce prevedea construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice pe Nistru, nu poate fi pus în aplicare fără acordul Republicii Moldova datorită prevederilor Acordului de la Roma.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odessa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, s-a arătat sigur premierul.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,