Familia noastră internațională a pierdut un combatant de elită

14:52, 26 aprilie 2020 | Actual | 550 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

In memoriam Giulietto Chiesa

Vestea despre decesul  lui GiuliettoChiesa constituie o pierdere incomensurabilă nu doar pentru poporul italian, care a pierdut o personalitate ce a reprezentat starea de veghe și conștiința epocii noastre. Este o pierdere pentru întreaga noastră familie intelectuală internațională ce reunește oameni din zona gândirii de alternativă, a spiritului critic și a curajului de a contrazice dictatul ”corectitudinii politice”.

Regret profund moartea prietenului nostru italian, marele luptător anti-Sistem, scriitorul și publicistul Giulietto Chiesa. Contrinbuția lui la discursul de alternativă contra imperiului neoliberal globalist este cu totul excepțională. Participarea sa la conferințele internaționale care adunau intelectuali din noul val al disidenței europeane constituia un privilegiu și o șansă de a-i savura competența, rafinamentul și curajul.

Am avut onoarea să îl întâlnesc cu Giulietto Chiesa în diverse capitale europene în cadrul unor conferințe cu caracter academic sau foruri ale mass-media de alternativă.  Modestia, simplitatea, bunăvoința și caracterul deschis ale acestui om au produs o impresie cu totul aparte asupra mea. Zâmbetul lui amical era unul sincer și călduros,  cu totul diferit de maniera de a zâmbi formal a occidentalilor.

Atunci când regimul mafiot care controla Republica Moldova a încercat să mă bage la închisoare pentru poziția mea publică ireconciliabilă, Giulietto Chiesa a fost printre acei intelctuali occidentali care mi-a luat apărarea fără nici o ezitare (https://flux.md/stiri/politica/despre-lidertatea-de-espresie-si-nu-numai).

Ultima oară ne-am întâlnit la București, în august 2019. Era împreună cu colegul său de la Pandora TV, cunsocutul scriitor și prublicist italian Roberto Quaglia. În acea seară de vară am stat îndelung pe terasa unui prieten de la București, la un pahar de vin și la o discuție frățească despre politică, despre noile noastre cărți și despre planurile de cooperare pe viitor. Am convent cu cei doi distinși italieni că vor participa la ediția a patra a Forului de la Chișinău în septembrie 2020, ce reunește personalități din mediul universitar, scriitori și jurnaliști non-conformiști din diverse țări ale lumii. Dar soarta a dispus altfel.

A plecat la Domnul un om de mare caracter, un  soldat neobosit și un camarad fidel.

Dumnezeul să-l ierte!

Iurie Roșca

26.04.2020

Navighează dupa cuvinte-cheie: