Faceți cunoștință cu cel mai puternic doctor din lume: Bill Gates

23:41, 12 aprilie 2020 | Actual, Presa internațională | 860 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Unii milionari se mulțumesc cu procurarea unei insule. Bill Gates și-a procurat agenția de sănătate a Națiunilor Unite din Geneva.

În ultima decadă, cel mai bogat om din lume a devenit al doilea mare donator pentru Organizația Mondială a Sănătății, al doilea după Statele Unite și chiar de-asupra Marii Britanii. Această generozitate îi oferă o imenesă influență asupra agendei acesteia, ea putând crește pe măsură ce Statele Unite sau Marea Britanie ar amenința cu reducerea finanțării acestei agenții, dacă agenția nu găsește o investiție mai bună.

În consecință, susțin criticii săi, prioritățile lui Gates au devenit cele ale OMS. În loc să se concentreze asupra consolidării asistenței medicale pentru țările sărace, ceea ce ar ajuta, în opinia lor, la acoperirea  viitoarelor focare precum epidemia de Ebola, agenția cheltuiește o cantitate disproporționată a resurselor sale în proiecte cu rezultate măsurabile pe care Gates le preferă, cum ar fi efortul de eradicare a poliomielitei.

Îngrijorările legate de acțiunile miliardarului software – aproximativ un sfert din bugetul OMS se îndreaptă către eradicarea poliomielitei – a determinat niște eforturi de a-l ține în frâu. Dar el rămâne o forță la care trebuie să fie luat în considerare, întrucât OMS se pregătește să aleagă unul dintre cei trei finaliști care să conducă organizația.

”Toți candidații vor trebui să se alieze într-un fel cu el”, – susține Sophie Harman, profesor asociat de politică internațională la Queen Mary University din Londra. „Nu-l poți ignora.”

Dovada influenței fără precedent a lui Gates abundă în moduri subtile și spectaculoase.

Deja cu un deceniu în urmă, când Gates a început să arunce bani în eradicarea malariei, oficiali de top – inclusiv șeful programului OMS pentru malarie – și-au exprimat îngrijorarea că fundația lui denaturează prioritățile cercetării. „Termenul folosit adesea a fost„ filantropie monopolistă ”, avându-se în vedere ideea că Gates a aplicat abordarea asupra calculatoarelor și asupra Fundației Gates”, – a spus o sursă apropiată bordului OMS.

Miliardarul a fost prima persoană privată care a anunțat despre adunarea generală a țărilor membre ale OMS, iar persoane din mediul academic au inventat un termen pentru evoluția sa în domeniul sănătății globale: Bill Chill. Puțini sunt cei care îndrăznesc să critice deschis ceea ce face acesta. Majoritatea dintre cele  16 persoane de top intervievate pe această temă ar face acest lucru doar în condițiile anonimatului.

”El este tratat ca un șef de stat, nu numai la OMS, ci și la G20” – afirmă un reprezentant al unui ONG cu sediul la Geneva, numindu-l pe Gates unul dintre cei mai influenți oameni în domeniul sănătății globale.

Delegații politici din partea țărilor în această organizație susțin că nu au nici un fel de îngrijorări special în legătură cu influența lui Gates, având încredere în faptul că acesta este bine intenționat. Cu toate acestea, influența sa trezește îngrijorări în rândurile ONG-urilor și a mediului academic. Unii susținători ai sănătății se tem că, deoarece banii Fundației Gates provin din investiții în afaceri mari, asta ar putea servi ca un cal troian pentru interese corporative,  subminând rolul OMS în stabilirea standardelor și în elaborarea politicilor de sănătate.

Alții pur și simplu se tem că acestă instituție a ONU mizează prea mult pe banii lui Gates și că antreprenorul ar putea la un moment dat să-i sucească mințile și să o direcționeze în cu totul altă parte.

Gates și echipa sa din cadrul fundației cunosc bine criticile ce li se aduc,  dar sunt convinși că impactul muncii și al banilor lor este unul pozitiv.

”Este întotdeauna o întrebare corectă să ne întrebăm dacă o filantropie mare are o influență disproporționată”, a declarat Bryan Callahan, director adjunct pentru angajarea executivă la Fundația Bill și Melinda Gates.

”Când vine vorba de prioritățile pe care fundația le-a identificat și pe care alegem să le investim, sperăm că contribuim la crearea unui mediu favorabil”, a spus el.

Steve Landry, directorul parteneriatelor multilaterale al Fundației Gates, a declarat că fundația oferă „fonduri semnificative” echipelor de program care apoi decid cum să le folosească cel mai bine.

Corzi atașate

Fundația Gates a pompat peste 2,4 miliarde de dolari către OMS începând cu anul 2000, deoarece statele au fost destul de reticente în chestiunea sporirii finanțării către această agenție, mai ales după criza financiară globală din 2008.

Taxele plătite de statele membre reprezintă acum mai puțin de un sfert din bugetul bienal al OMS de 4,5 miliarde de dolari. Restul provine din ceea ce guvernele, Gates, alte fundații și companii se oferă voluntar să doneze. Iar întrucât aceste fonduri sunt de obicei alocate pentru proiecte sau boli specifice, OMS nu poate decide în mod liber cum să le folosească.

Eradicarea poliomielitei este de departe cel mai bine finanțat programat al OMS, cu cel puțin 6 miliarde de dolari alocați, în mare parte, între 2013 și 2019, deoarece aproximativ 60 la sută din contribuțiile Fundației Gates sunt destinate anume ei acestei cauze. Gates dorește rezultate tangibile și eradicarea unei boli paralizante precum poliomielita ar fi una sigură. Dar accentul pus pe poliomielită a constrâns OMS efectiv să cerșească finanțare pentru alte programe, în special pentru a sprijini sistemele de sănătate ale țărilor sărace înaintea declanșării unor noi epidemii. Criza Ebola din 2014, care a ucis 11.000 de oameni în Africa de Vest, fiind o experiență deosebit de cruntă pentru OMS. Un program de urgență întocmit în urma epidemiei a primit până în prezent aproximativ 60% din cei 485 milioane de dolari necesari pentru perioada 2016-2017.

Fosta șefă OMS, Margaret Chan, a fost de asemenea nevoită, pentru prima dată într-un deceniu, să-și tempereze insistențele de a determina țările să sporească contribuțiile obligatorii. Inițial, Chan spera la o creștere de 10 la sută, dar OMS va ajunge sa ceara doar 3 la suta în această lună, dupa ce unele țări s-au opus. Asta face ca respectiva contribuție a Fundației Gates să devină și mai mai importantă.

”Ei vin cu un carnet de cecuri și cu niște idei inteligente”, – a spus Laurie Garrett, un responsabil pentru sănătatea globală din cadrul Consiliului pentru Relații Externe.

Cea mai mare parte a influenței Fundației Gates asupra OMS este foarte discretă, – a mai adăugat ea, mai precizând că aceasta poate decide, de asemenea, asupra unor inițiative dinafara organizației, așa cum s-a întâmplat cu GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări – n.trad), care ajută țările cele mai sărace să cumpere vaccinuri în vrac cu reduceri sau cu ajutorul Coaliției pentru Pregătirea Inovațiilor în domeniul Epidemiilor, o alianță ce se ocupă de elaborarea vaccinurilor pentru bolile infecțioase emergente.

Însă atenția fundației concentrată pe furnizarea de vaccinuri și medicamente mai curând decât pe construirea unor sisteme de sănătate rezistente a atras critici. Iar unele ONG-uri își fac griji că acestea ar putea fi prea aproape de interesele respectivei industrii.

În ianuarie, 30 de grupuri de militanți pentru sănătate au adresat o scrisoare deschisă către comitetul executiv al OMS, prin care și-au exprimat protestul împotriva transformării Fundației Gates într-un partener oficial al Agenției, deoarece veniturile sale provin din investiții în companii care sunt în contradicție cu obiectivele de sănătate publică, precum Coca-Cola.

Fundația Gates susține că funcționează ca o entitate separată față de Agenție, grație unui ”perete antiincediar strict”, și că rămâne independentă de investițiile sale, care exclud în totalitate industriile tutunului, alcoolului sau armelor.

A da la o parte banii mari

Îngrijorările legate de rolul din ce în ce mai mare al banilor privați au determinat națiunile membre să se pună de acord, după câțiva ani de negocieri, cu privire la o nouă politică care guvernează modul în care se angajează cu entități precum fundații private, companii și ONG-uri. Acest fapt este cunoscut în întreaga Agenție. Însă în  ciuda criticilor, consiliul OMS i-a acordat Fundației Gates statutul de „relații oficiale”. În practică, mai multe surse au spus că nu se schimbă mult în relațiile pe care OMS le avea deja cu fundația. Gaudenz Silberschmidt, directorul OMS pentru parteneriate, a declarat că noul statut se bazează pe un plan de colaborare pe trei ani:  „Asta înseamnă că avem o planificare solidă, iar noi și statele membre știm ce facem cu ei.”

Acest organism al ONU și-a modificat acum patru ani și modul în care este aprobat bugetul său, pentru a se asigura că țările membre sunt cele care își stabilesc prioritățile. Asta înseamnă că Gates își poate investi bani doar în proiecte pe care le susțin cel puțin 194 de state-membri; fundația nu poate lansa din senin un  subiect nou și cere OMS să lucreze imediat la el doar pentru că furnizează banii.

Aceste schimbări au calmat unele critici asupra influenței sale tot mai mari asupra organismului de sănătate, au spus Silberschmidt și două surse apropiate consiliului OMS. Se pare că și Fundația a recepționat mesajul. Reprezentanții săi se întâlnesc de cinci până la șase ori pe an cu alți donatori majori pentru a discuta prioritățile OMS și cum le poate susține, a spus Landry.

Doi reprezentanți ai marilor țări donatoare au confirmat că trimișii fundației au fost foarte cooperanți în ultimii ani. „Aceștia sunt mult mai incluzivi. Ei invită și alte părți interesate, vorbesc cu statele membre pentru a încerca într-adevăr să creeze un consens ”, a spus un delegat.

 Cu cele mai bune intenții

Influența lui Gates asupra OMS a fost repusă în discuție  încă o dată în momentul desfășurării cursei pentru preluarea funcției de director general după încheierea mandatului lui Chan. Printre ultimii trei candidați sunt Sania Nishtar, un medic cardiolog din Pakistan, care s-a angajat să-i redea agenției „gloria ei de altă dată”, David Nabarro, medic britanic și fost trimis special al ONU pentru Ebola și Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a ocupat funcția de ministru al sănătății și ministru de externe în guvernul etiopian.

Tedros, care la fel ca mulți alții din Etiopia, poartă acest nume, este susținut de Uniunea Africană.
El a promis că va reforma organizația pentru a face față mai bine unor crize precum Ebola și pentru a promova accesul universal la îngrijirile de sănătate din întreaga lume.

Anul trecut, un diplomat francez a sugerat că Gates îl sprijină și pe Tedros, acesta finanțând programe de sănătate în țara sa când respectivul era ministru al sănătății. Însă câțiva oficiali ai fundației au negat acest lucru, spunând că fundația nu poate lua o poziție având în vedere că nu este o țară membră votantă și, prin urmare, trebuie să rămână neutră.

Noul șef OMS va fi selectat de țările membre care și-au plătit taxele de membru pe 23 mai, la o reuniune anuală la Geneva. Cu toate acestea, cei mai mulți reprezentanți ai țărilor, care au acceptat să vorbească anonim pe această temă, au spus că nu sunt preocupați în mod special de influența Fundației Gates asupra OMS.

”Nu cred că au vreo intenție proastă.  Doar ei sunt un jucător atât de mare, încât imediat ce dau banii jos, ar putea perturba lucrurile ”, a spus un diplomat cu sediul la Geneva.

”Din câte îmi dau seama, oamenii sunt într-adevăr mulțumiți de oricine dă bani”, a spus un altul.

O mare necunoscută este ce se va întâmpla cu banii fundației, odată ce își va atinge ținta de eradicare a poliomielitei, care a început la sfârșitul anilor 1980 și care acum pare să își atingă obiectivul.

Chan a avertizat că, în cazul în care banii destinație eradicării poliomielitei se vor termina în 2019, acest organism global de sănătate va fi în căutarea unor bani și mai mari.

Reprezentantul Fundației Gates Landry a declarat că colegii săi lucrează împreună cu OMS și echipa sa de poliomielită la un „plan de tranziție” pentru a se asigura că programele finanțate în prezent în acest scop nu vor întâmpina dificultăți atunci când banii nu vor mai curge. OMS urmează să prezinte un raport în această chestiune în fața reprezentanților țărilor membre în luna mai.

”Impactul fundației asupra OMS este enorm”, a spus Garrett, care reprezintă Consiliului pentru Relații Externe.

”Dacă aceasta nu ar fi acolo, dacă ar renunța la contribuția sa financiară, impactul negativ ar fi profund și toată lumea este mult prea conștientă de asta”.

05.04.2017

Sursa: www.politico.eu

Traducere de Iurie Roșca

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,