Viktor Orban scoate Fundația Soros din Ungaria

11:57, 16 mai 2018 | Externe | 1297 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fundația miliardarului de origine maghiara George Soros, care finanțează numeroase ONG-uri, a anunțat ieri ca părăsește Ungaria, unde a fost prezenta de mai multe decenii, și se va muta în Berlin, ca reacție la politicile ”represive” ale guvernului lui Viktor Orban.

”Confruntata cu un mediu politic și juridic din ce în ce mai represiv în Ungaria, Fundația Open Society (OSF) își muta operațiunile internaționale și personalul din Budapesta în capitala Germaniei”, a anunțat OSF. De mai bine de un an și cu precădere în apropierea alegerilor legislative care s-au derulat în 8 aprilie, Viktor Orban l-a țintit pe George Soros ridicându-l la rangul de inamic public. Potrivit premierului maghiar, Soros vrea sa inunde Ungaria și Europa cu imigranți iar organizațiile pe care le finanțează în întreaga lume, în special cele din Europa de Est, ar fi executanții în scopul atingerii acestui obiectiv.

”A devenit imposibil sa protejam securitatea operațiunilor și a personalului nostru din Ungaria contra ingerințelor arbitrare ale guvernului”, a comunicat președintele OSF, Patrick Gaspard. El i-a reproșat guvernului de la Budapesta ca ”a denigrat și a oferit o falsa imagine activității OSF, reprimând societatea civila în scopuri politice, folosind o tactica fără precedent în istoria UE”.

Nu vom plânge după ei

Anul trecut, Budapesta a adoptat o serie de legi care sporesc controlul asupra ONG-urilor din Ungaria. În următoarele săptămâni, Parlamentul va examina un nou pachet legislativ denumit ”Stop Soros” care prevede taxarea ONG-urilor ”care susțin imigrația”. ”Nu vom varsă lacrimi de crocodil” după anunțul plecării Fundației Soros, a reacționat guvernul maghiar. Viktor Orban a făcut din respingerea imigrației, într-o țară care nu găzduiește decât o mana de solicitanți de azil, axa principala a campaniei sale electorale în combaterea ”invaziei migratorii”. Toate acestea au atras critici din partea UE. Pe de alta parte, angajații OSF din Budapesta pleacă ei la Berlin dar Fundația,care are sediul la New York,  a indicat ca va continua ”sa susțină munca importanta a grupurilor societății civile în Ungaria pe chestiuni precum arta, cultura, libertatea media, transparenta și educația”. Fundația creata de George Soros în 1980 și prezenta în 100 de tari cheltuie aproximativ un milion de dolari în fiecare an în Ungaria pentru a susține 30 de ONG-uri.

Autor: Tudor Borcea

SursaNational.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,