Un reprezentant al Washingtonului recunoaşte că lumea devine multipolară

20:25, 3 ianuarie 2018 | Externe | 1472 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Vanessa Ecker, vorbind despre noua strategie americană de securitate naţională şi referindu-se în acest context la disensiunile dintre Moscova şi Washington, a subliniat că dialogul dintre cele două puteri mondiale are loc într-o lume multipolară.

„Această strategie se bazează pe realitate, pe acea realitate că lumea este multipolară, că există şi alţi actori şi ei au scopurile şi interesele lor. Noi trebuie să conştientizăm că ei au scopuri şi interese proprii, aşa cum avem şi noi interesele noastre. Noi trebuie să cooperăm atunci când există posibilitate”, a spus Ecker.

Pe de altă parte, reprezentanţii Kremlinului au criticat dur noua strategie de securitate naţională a SUA. Potrivit Moscovei, SUA nu doresc să renunţe la concepţia de lume unipolară, iar termenii în care este redactat documentul respectiv sunt o dovadă în acest sens.

În noua strategie de securitate naţională a SUA, elaborată de echipa preşedintelui Donald Trump, Rusia, alături de China, Iran, Coreea de Nord şi organizaţiile teroriste, e considerată una dintre principalele ameninţări pentru ambiţiile de dominaţie globală ale Washingtonului.

Încercările SUA de a acţiona în continuare în vederea satisfacerii egoiste a propriilor interese în politica internaţională încep să provoace tot mai multe reacţii de dezaprobare, inclusiv în rândurile aliaţilor Washingtonului. Recenta decizie a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a făcut ca, al un moment dat, SUA să se pomenească izolate, în chestiunea respectivă, în Consiliul de Securitate al ONU.

Anterior ministrul de externe al Germaniai, Sigmar Gabriel, a declarat că ţara sa şi aliaţii săi din Europa ar trebui să devină mult mai independente faţă de SUA în politica internaţională, mai cu seamă atunci când în joc se află interesele vitale ale statelor europene.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,