„Uluitoarea“ vizită a șefilor serviciilor ruse în SUA

10:43, 3 februarie 2018 | Externe | 3937 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Directorul CIA, Mike Pompeo, este privit cu suspiciune de foştii agenţi pentru că a acceptat discuţiile cu şefii serviciilor ruse.

Șefii serviciilor de informații ruse intern (FSB), extern (SVR) și al armatei (GRU) au fost prezenți la Washington săptămâna trecută, un eveniment considerat neobișnuit de veterani din serviciile omoloage americane, în special în contextul scandalului implicării Rusiei în alegerile americane din 2016, transmit The Washington Post și Reuters.

Mesajul presei americane este că oficialii americani din serviciile de informații sunt ingrijorați că aceste întâlniri ar putea semnala Moscovei că administrația Trump este dispusă să treacă peste scandalul cu pricina.

Șeful spionilor ruși a încălcat sancțiunile

Întâlnirile de la Washington au ridicat mari semne de întrebare în presa de peste Ocean și pentru că FSB și GRU au fost deseori acuzate în SUA pentru implicare în războiul din estul Ucrainei. Aceleași agenții ar fi fost implicate și în spargerea sistemului informatic al Partidului Democrat în perioada campaniei prezidențiale din 2016. În plus, șeful SVR, Serghei Narișkin, avea interdicție de intrare în SUA încă din 2014, pentru rolul său în anexarea Crimeii, ca președinte al Dumei de Stat de la Moscova. Narișkin a venit la conducerea SVR în 2016. Narișkin s-a întâlnit nu doar cu omologul american Mike Pompeo, ci și cu șeful comunității americane de informații, Dan Coats, scrie The Washington Post. La Washington au mai fost Aleksandr Bortnikov, șeful FSB, și generalul Igor Korobov, șeful GRU. Despre vizita celor din urmă doi oficiali presa americană a aflat ceva mai târziu, iar întâlnirile lui Korobov rămân un mister.

Politica e politică, muncă e muncă

Informația despre vizita celor trei șefi ai serviciilor ruse a fost făcută publică inițial la Moscova, nu în Statele Unite. Marți, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pentru Rossiya-1 că șeful serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narișkin, a fost la Washington și a discutat cu directorul CIA, Mike Pompeo. El a spus că legăturile dintre serviciile ruse și americane au continuat „chiar și în cele mai grele perioade.“ „Politica e politică, iar munca e muncă. Există declarații politice, dar există și muncă adevărată“, a spus Antonov. Serviciul de presă al SVR nu a oferit niciun comentariu.

O victorie a Rusiei

În aceeași zi, ambasadorul SUA la Moscova, Jon Huntsman, a declarat la un post de radio că Pompeo s-a întâlnit cu șefii serviciilor ruse, fără a specifica cine a participat la întâlnire. Ambii diplomați au lăsat să se înțeleagă că discuțiile au avut drept temă combaterea terorismului. „Săptămâna trecută, el (Pompeo) a avut probabil cele mai importante întâlniri pe contraterorism pe care le-am avut după foarte, foarte multă vreme la nivel înalt“, a spus Huntsman.

Presa americană citează oficiali CIA care subliniază același lucru: este perfect normal ca șefii agențiilor de informații ruse și americane să aibă asemenea contacte. Rămân totuși semne de întrebare, mai ales că vizita a avut loc în plin scandal în cadrul FBI și al Congresului legat de ancheta implicării Rusiei în alegerile din SUA, unde s-a rostogolit deja capul directorului adjunct FBI, Andrew McCabe. „Nu-mi amintesc nicio asemenea întâlnire în ultimii 15 ani. Este foarte neobișnuit“, spune Steven Hall, fost șef CIA la Moscova, citat de Radio Europa Liberă. În opinia sa, vizita celor trei șefi ai informațiilor ruse la Washington este „o victorie politică“ a Rusiei. „Date fiind condițiile politice din SUA, este uluitor, ca să fiu sincer. Nu-mi imaginez cine ar fi putut să fie de acord cu asta“, spune fostul șef al CIA la Moscova.

O ofertă pentru Trump?

Întâlnirile au avut loc cu doar câteva zile înainte ca președintele Donald Trump să ia decizia, luni, de a nu impune noi sancțiuni oficialilor și oligarhilor ruși. Este vorba despre un șantaj exercitat de serviciile ruse în timpul acestor discuții? La fel, întâlnirile au avut loc înainte ca Departamentul Trezoreriei să publice o „listă neagră“ cu oficiali și oligarhi ruși, considerată de presa americană drept superficială, nimic altceva decât o transcriere a listei Forbes a celor mai bogați ruși și a organigramei Kremlinului și a guvernului rus. Publicația The Daily Beast se întreabă: „Ce i-ar fi putut oferi Kremlinul lui Donald Trump pentru favoarea făcută regimului Putin?“.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,