Ultranaționalistul sârb Vojislav Seselj a incendiat în public drapelele Uniunii Europene și NATO

15:30, 10 martie 2016 | Externe | 1927 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ultranaționalistul sârb Vojislav Seselj a incendiat în public joi, la Belgrad, drapelele NATO și Uniunii Europene, reafirmându-și refuzul de a se prezenta în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) pentru pronunțarea verdictului în primă instanță la finalul procesului său judiciar, pe 31 martie, relatează AFP.

Liderul Partidului Radical Sârb s-a prezentat joi la Departamentul pentru crime de război al Curții Supreme de la Belgrad, unde urma să aibă loc o audiere în legătură cu solicitarea TPI de extrădare a lui Seselj. Audierea a fost însă amânată, din motive procedurale.

În fața a circa 100 de susținători ai săi strânși în apropierea Curții Supreme a Serbiei, Vojislav Seselj a subliniat încă o dată că nu se va prezenta la TPI și a desfășurat un drapel al NATO și unul al UE, care ulterior au fost incendiate.

Seselj a fost pus temporar în libertate în noiembrie 2014. Judecat pentru crime de război comise în Croația (1991-1995) și în Bosnia (1992-1995), el a primit permisiunea de a reveni la Belgrad, din motive de sănătate, fără a fi pronunțat vreun verdict.

De la întoarcerea în Serbia, Vojislav Seselj, care a fost operat de cancer la colon, și-a înmulțit declarațiile provocate la adresa TPI și și-a reluat retorica naționalistă, promovând teza creării unei ‘Mari Serbii’.

Seselj se află pe prima poziție a listei de candidați a Partidului Radical Sârb pentru alegerile parlamentare anticipate din Serbia, ce vor avea loc pe 24 aprilie.

Politicianul naționalist sârb a fost deja condamnat de trei ori de către TPI — o dată la doi ani de închisoare, o dată la 18 luni de închisoare și o dată la 15 ani de închisoare — pentru ultraj la adresa Curții.

În aprilie anul trecut, el a recurs la o nouă provocare prin incendierea în public a drapelului Croației, la Belgrad.

sursa: Agerpres

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,