Ucraina rămâne fără premier: Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia

10:19, 11 aprilie 2016 | Externe | 1128 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, a anuntat ca isi da demisia. Iateniuk a facut anuntul duminica, intr-un mesaj televizat.

Arseni Iateniuk a spus ca se va dedica unei misiuni mai ample incepand de duminica, fara sa dea si alte detalii, potrivit publicatiei Ucrainskaia Pravda, care a publicat mesajul premierului de la Kiev.
Demisia lui Iateniuk era asteptata – dupa mai multe saptamani de instabilitate politica la Kiev – si deschide drumul pentru formarea unui nou guvern. Arseni Iateniuk a aratat ca marti isi va depune demisia la Parlament, potrivit Sky News.

„Demisia mea are la baza mai multe motive – criza politica din guvern a fost declansata artificial, dorinta de a schimba o persoana i-a orbit pe politicieni si a paralizat dorinta lor de a face schimbari reale in tara”, a declarat acesta.

Arseni Iateniuk este premier al Ucrainei de la inlaturarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici, in februarie 2014, insa a fost criticat ca nu reusit sa intreprinda reformele necesare in tara sa, arata BBC.

Presedintele actual, Petro Porosenko, i-a cerut lui Iateniuk, in luna februarie a acestui an, sa demisioneze, motivand ca nu il mai sustine in functia de prim-ministru, intrucat guvernul pe care il conduce a fost acuzat de coruptie si lipsa de actiune.

In ultimele luni, Iateniuk a fost intens criticat pentru intarzieri in aplicarea reformelor si acuzat ca ar lua apararea oligarhilor.

Iateniuk i-a infuriat atat de tare pe membrii grupului parlamentar al lui Porosenko incat, in decembrie 2015, in timp ce premierul prezenta raportul anual privind activitatea Guvernului, un deputat l-a luat pe sus, incercand sa il indeparteze de tribuna salii de plen. Incidentul a provocat o bataie generala intre demnitarii aflati in sala.

Conflictul dintre grupul parlamentar al lui Iateniuk si cel al lui Porosenko este mai vechi, pe fondul ingrijorarilor legate de coruptia la cote alarmante din Ucraina.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,