Ucraina a anunţat iarăşi mobilizarea. Ar putea fi înrolate şi femeile

13:38, 17 ianuarie 2015 | Externe | 2170 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret privind trei noi etape de mobilizare parţială pentru acest an, în contextul conflictului armat din estul ţării între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi, relatează agenţia de presă Ukrinform, citat de AGERPRES.

Documentul a fost semnat miercuri după-amiază, 14 ianuarie, în cursul unei reuniuni a preşedintelui cu şefii administraţiilor de stat regionale, potrivit aceleiaşi agenţii de presă.

„Provocările care stau în faţa noastră nu lasă nicio îndoială că principalul nostru obiectiv este consolidarea capacităţii de apărare a ţării”, a declarat Poroşenko, informând auditoriul asupra semnării decretului respectiv.

„Vă atrag atenţia asupra respectării principiului justiţiei sociale: apărarea patriei nu este doar o obligaţie pentru muncitori şi agricultori. Nu refuzaţi acest drept şi elitelor politice locale. Voi solicita ministrului Apărării să aducă la cunoştinţa tuturor comisariatelor militare această poziţie a mea”, a afirmat preşedintele Poroşenko.

În timpul celei de-a patra etape de mobilizare (până acum au avut loc trei), numărul total al persoanelor mobilizate va ajunge la 50.000, a indicat şeful statului ucrainean.

După cum a menţionat în ajun Vladimir Talalai, şeful adjunct al Direcţiei principale de planificare militară de pe lângă Statul Major al armatei ucrainene, persoanele mobilizate nu au dreptul să refuze să fie trimise în zona de conflict din estul Ucrainei. Cei care se eschivează de la serviciul militar riscă urmărirea penală, a mai amintit acesta.

În caz de necesitate, în Ucraina ar putea fi mobilizate şi femei supuse militar, a mai declarat Vladimir Talalai în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit rador.ro cu referire laitar-tass.com. „Conform legislaţiei, pot fi mobilizaţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani, dar şi femeile militar cu vârsta între 25 şi 50 de ani”, a precizat Talalai, afirmând că femeile vor fi mobilizate „doar în caz de necesitate”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: