Trump aruncă sistemul global în aer! Vrea să retragă SUA din OMC

19:24, 29 iunie 2018 | Externe | 1153 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Donald Trump dorește să retragă SUA din Organizația Mondială a Comerțului, structura, care, în opinia lui, „a fost creată de cei care doresc distrugerea SUA”.

Președintele SUA, Donald Trump, ar fi spus în mai multe rânduri funcționarilor de la Casa Albă că și-ar dori ca SUA să părăsească Organizația Mondială a Comerțului (OMC), afirmă portalul Axios, cu referință la persoane din cercul persoanelor implicate în negocierile cu Trump în această problemă.

„El (am amenințat cu ieșirea din OMC n.r.) de sute de ori. Acest lucru ar putea să plaseze țara noastră într-o situație foarte neplăcută”, redă portalul declarațiile sursei.

Potrivit Axios, Trump a menționat într-o formă brutală că nu înțelege de ce țara sa este membru al acestei organizații și că „OMC a fost creată de statele care vor să distrugă SUA”.

Conform informațiilor portalului, consilierii președintelui au încercat să-și exprime dezacordul cu poziția lui Trump, însă liderul american tratează „indiferent și rece” argumentele lor.

Anterior, Trump a declarat că SUA va susține reformarea organizațiilor internaționale, inclusiv OMC, „care a procedat incorectt în raport cu America”.

Organizația Mondială a Comerțului a fost înființată pe 1 ianuarie 1995, fiind cea mai mare organizație care supervizează un număr mare de acorduri ce definesc regulile comerciale între statele membre, numărul cărora se ridică la 164. OMC își are sediul la Geneva, Elveția. Din anii 90, organizația este ținta mai multor proteste ale organizațiilor antiglobaliste.

Sursa: ro.sputnik.md