Theresa May cere ca problema graniţei cu Irlanda să nu afecteze discuţiile legate de Brexit

11:29, 16 octombrie 2018 | Externe | 766 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Primul ministru britanic Theresa May a cerut luni UE să nu permită ca problema graniţei cu Irlanda să afecteze discuţiile legate de Brexit, declarând că încă mai crede că o înţelegere este posibilă, deoarece un oficial UE a afrmat că şansele unui Brexit fără acord au crescut, relatează Reuters.

Adresându-se Parlamentului înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru summit-ul de miercuri, May a rămas optimistă, dar a repetat că nu va fi de acord cu nimic care ar putea împărţi Marea Britanie.

May a afirmat că este frustrant faptul că „aproape toate punctele de dezacord rămase se concentrează asupra modului în care gestionăm un scenariu la care ambele părţi speră să nu se ajungă niciodată şi care, dacă s-ar întâmpla, ar fi doar temporar.

„Nu putem lăsa acest dezacord să deranjeze perspectivele unei înţelegeri bune şi să ne lase cu un Brexit „fără acord” pe care nimeni nu-l doreşte”, a declarat ea în Parlamentul britanic.

Cu mai puţin de şase luni înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar, discuţiile s-au blocat la sfârşitul săptămânii cu privire la modul în care se va asigura că nu există controalele la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda.

Impasul a sporit posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească blocul fără un acord, Brexit „fără înţelegere”, care ar putea să perturbe comerţul, să întârzie circulaţia bunurilor şi care ar putea duce la dispariţia celei de-a cincea economie de investiţii din lume.

Preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că scenariul este „mai probabil decât oricând” şi că UE ar trebui să fie pregătită, deşi toate părţile trebuie să depună toate eforturile pentru a ajunge la o înţelegere.

El a spus că a invitat-o ​​pe May la Bruxelles pentru a se adresa miercuri seara celorlalte 27 de state membre cu privire la Brexit.

Sursa: https://www.mediafax.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,