Tentativa de asasinat a unui militant anticorupţie rănit de gloanţe la Odesa a scos în stradă Sute de ucraineni

11:59, 28 septembrie 2018 | Externe | 1035 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Sute de ucraineni au manifestat joi în faţa palatului prezidenţial din Kiev după tentativa de asasinat ce a vizat un militant anticorupţie rănit de gloanţe la Odesa (sud-vest), cerând o reacţie publică din partea puterii după mai multe atacuri de acelaşi fel, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Oleg Mihailik, jurnalist şi lider al filialei locale a unui mic partid politic denumit „Forţa Poporului”, a fost grav rănit de gloanţe în apropierea domiciliului său sâmbătă şi spitalizat în stare critică.

El a organizat cu regularitate demonstraţii împotriva primarului din Odesa, Ghenadi Truhanov, în urma mai multor anchete de corupţie. Încercarea de asasinare a lui Oleg Mihailik este cea mai recentă dintr-o serie lungă de agresiuni vizând militanţi anticorupţie.

„Cerem anchete rapide şi eficiente (…) în legătură cu atacurile asupra activiştilor”, au declarat reprezentanţi a zeci de ONG-uri pentru drepturile omului şi luptă împotriva corupţiei într-un comunicat comun.

La Kiev, unii manifestanţi au purtat pancarte proclamând „Suntem distruşi” sau „Tăcerea ucide”.

„Autorităţile ar trebui să dea un semnal clar că această situaţie ar trebui să înceteze clanurilor ce controlează regiunile”, a declarat Vitali Ustimenko, un militant din Odesa, el însuşi victima unei agresiuni în iunie, în faţa a aproape 300 de persoane.

Ambasada SUA în Ucraina s-a declarat „profund îngrijorată” după atacul asupra lui Oleg Mihailik, adăugând că astfel de agresiuni „devin prea frecvente şi trebuie să înceteze”.

Marţi, poliţia ucraineană a anunţat că trei persoane au fost arestate şi sunt suspectate de tentativa de asasinare a lui Oleg Mihailik, dar mai mulţi apropiaţi ai activistului au pus la îndoială vinovăţia lor.

Printre incidentele recente, militanta anticorupţie Katerina Gandziuk a fost grav rănită într-un atac cu acid în iulie în oraşul Herson (sud).

În 2017, cadavrul unei avocate, Irina Nozdrovska, a fost găsit într-un râu din apropierea Kievului. Timp de doi ani ea a încercat să împiedice eliberarea unui bărbat, nepot al unui judecător şi care i-a ucis sora într-un accident rutier în 2015.

Sursa: stiripesurse.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,