Tentativă de asasinare a Reginei

19:21, 1 martie 2018 | Externe | 1375 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Serviciul de informații din Noua Zeelandă a dezvăluit, în premieră, că un adolescent a încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii în 1981, în timpul unei vizite în orașul Dunedin, transmite Reuters.

Conform documentelor publicate de Serviciul de Informații și Securitate din Noua Zeelandă (SIS), Christopher Lewis, în vârstă de 17 ani, a încercat să o împuște pe regină în momentul în care aceasta ieșea din mașină pentru a se deplasa către un târg științific, la 14 octombrie 1981.

Lewis a reușit să tragă un singur foc în direcția mașinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit. În 1981, Regina a efectuat un turneu oficial de opt zile în Noua Zeelandă.

„Lewis intenționa să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică având în vedere distanța față de țintă. Investigația poliției privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanților mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii”, se precizează în raportul declasificat.

Christopher Lewis este catalogat ca fiind un tânăr „cu severe probleme psihice” și nu a fost acuzat de tentativă de omor, ci doar pentru deținerea ilegală a unei arme de foc și folosirea acesteia. Incidentul a fost mușamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităților din Noua Zeelandă.

Poliția l-a ținut sub supraveghere pe Lewis în timpul vizitei din 1986 a Reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii în Noua Zeelandă, de teama unui nou incident.

Ulterior, Christopher Lewis a comis o serie de infracțiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din orașul Auckland, și s-a sinucis în închisoare în 1997.

Noua Zeelandă a fost independentă de guvernarea britanică începând din 1947, dar a păstrat regina ca monarh constituțional și șef de stat, fiind monarhie constituţională bazată pe o democraţie parlamentară. Regina Elizabeth a II-a a vizitat țara de zece ori, cel mai recent în 2002.

Sursa: cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,