Sondaj cu rezultate șocante în Statele Unite

10:47, 10 august 2018 | Externe | 1042 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un sondaj Ipsos publicat în SUA de The Daily Beast arată că nu mai puțin de 43% dintre republicanii chestionați cred că ”președintele SUA ar trebui să aibă prerogativa de a închide publicațiile care au un comportament rău”. În total, 26% dintre cei chestionați împărtășesc această opinie. Un procent suprinzător de mare de democrați (12%) și de independenți (21%) sunt de aceeași părere. 12% dintre democrați și 26% dintre independenți sunt de acord cu opinia președintelui Donald Trump că presa este un inamic al poporului.

O serie de jurnaliști americani sunt de părere că rezultatele, deși îngrijorătoare, nu sunt fără precedent în America. În 1979, 22% dintre americani erau de acord cu afirmația că „președintele are dreptul să închida un ziar care publică informații pe care el le considera părtinitoare sau imprecise”.

Sondajul Ipsos mai arată că 72% dintre respondenți (85% dintre republicani și 63% dintre democrați) cred că legea ar trebui să permită mai ușor ca ziariștii să fie dați în judecată pentru defăimare și calomnie.

Pentru The Daily Beast, rezultatul sondajului este mai mult decât îngrijorător, cat vreme 43% dintre republicani ”își doresc un dictator în loc de un președinte care se supune constituției”. Acesa este rezultatul ”războiului dus de Trump împotriva presei”, scrie publicația americană.

Dincolo de șocul acestor procente, sondajul are și câteva rezultate liniștitoare. 57% dintre cei chestionați consideră că ”ziariștii sunt necesari pentru a asigura onestitatea administrației Trump”. 68% dintre ei sunt de acord că ”reporterii ar trebui protejați în fața presiunilor guvernului și ale marilor companii”. 85% dintre respondenți cred că ”libertatea presei este esențială pentru democrația americană”.

Președintele Trump a organizat chiar o gală a premiilor pentru ”știrile false” în acest an. După eveniment, organizația Reporteri fără Frontiere a revizuit poziția SUA în clasamentul libertății presei, argumentând prin ostilitatea președintelui față de jurnaliști și prin consecințele pe care acest comportament le are asupra presei. ”Dezlănțuirea urii împotriva jurnaliștilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa democrațiilor”, arată Reporteri fără Frontiere.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,