Sociologii au constatat scăderea popularităţii UE în Europa

17:07, 8 iunie 2016 | Externe | 2799 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Sondajul efectuat de Pew Research Center în Marea Britanie cu două săptămîni înainte de referendum denotă o creştere a aprecierii negative a UE într-un şir de state europene.

În Franţa numărul susţinătorilor Uniunii Europene s-a dovedit a fi chiar mai mic, decît în rîndul britanicilor.

Potrivit sondajului efectuat pe un eşantion de 10 mii de locuitori ai zece ţări ale UE de către Compania americană Pew Research Center, 51 la sută din populaţia Marii Britanii au dat o apreciere pozitivă rolului UE. În Franţa această opinie este împărtăşită de 38 la sută din populaţie, pe cînd în 2004 UE s-a bucurat de aprecierea pozitivă a 69 la sută din francezi.

O diminuare semnificativă a susţinerii UE timp de 12 ani se atestă şi în Spania: în momentul de faţă ratingul susţinerii Uniunii Europene constituie 47 la sută faţă de 80 la sută în anul 2004.

Ponderea medie a aprobării rolului UE în cele zece ţări, potrivit studiului, constituie puţin peste o jumătate – 51 la sută. 42 la sută din respondenţi se pronunţă pentru readucerea unei părţi a abilităţilor la nivelul naţional, 19 la sută – pentru delegarea marilor împuterniciri către Bruxelles şi 27 la sută – pentru menţinerea statului quo.

sursa: noi.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,