Siria intră în al nouălea an de război: Peste 370.000 de morți până acum, inclusiv peste 21.000 de copii şi 13.000 de femei

13:12, 15 martie 2019 | Externe | 1365 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Peste 370.000 de persoane au fost ucise de la începutul Războiului din Siria – care intră vineri în al nouălea an -, potrivit unui bilanţ prezentat de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Între aceste victime se află 112.623 civili – inclusiv peste 21.000 de copii şi 13.000 de femei, potrivit acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG) care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga ţară devastată de război.

Conflictul din Siria s-a transformat de-a lungul anilor într-un conflict complex, implicând grupări rebele, mişcări jihadiste şi puteri străine, pe un teritoriu tot mai fragmentat.

Ultimul bilanţ, stabilit în septembrie de SOHR, anunţa peste 360.000 de morţi.

Peste 125.000 de militari din cadrul armatei siriene şi membri ai miliţiilor care-i sunt aliate au fost ucişi, potrivit noului bilanţ SOHR. De asemenea, 67.000 de combatanţi din cadrul altor forţe – rebeli şi combatanţi kurzi – au fost de asemenea ucişi, potrivit Observatorului.

Aproape 66.000 de jihadişti – din cadrul grupării Statul Islamic (SI) şi din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană Al-Qaida – au fost ucişi, potrivit aceleiaşi surse.

Războiul a aruncat pe drumul către exil milioane de sirieni.

În total, aproximativ 13 milioane de sirieni au fost deplasaţi şi s-au refugiat în alte ţări.

În ultimii ani, sub conducerea lui Bashar al-Assad a reuşit să recucerească numeroase teritorii pe care le-a pierdut în faţa rebelilor şi jihadiştilor, cu sprijinul principalilor săi aliaţi – Rusia şi Iranul -, însă un sfert din teritoriul ţării nu se află în continuare sub controlul său.

Războiul a antrenat distrugeri masive de infrastructuri şi a redus la neant mai multe sectoare cruciale ale economiei, inclusiv cel al petrolului.

Aceste distrugeri sunt estimate la 400 de miliarde de dolari (353 de miliarde de euro).

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a apreciat în weekend că ţara sa este supusă unui ”asediu economic”, din cauza sancţiunilor internaţionale impuse de la începutul războiului.

Total izolată pe plan diplomatic începând din 2011, conducerea siriei a operat de ceva timp o întoarcere timidă pe scena internaţională, odată cu anunţul recent al Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Bahrainului al redeschiderii ambasadelor lor la Damasc.

Sursa: https://www.stiripesurse.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,