Serviciile germane au spionat ministrul francez de externe

16:48, 11 noiembrie 2015 | Externe | 1254 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Serviciul Federal de Informații a Germaniei (BND) a spionat îndeaproape ministrul de externe al Franței,  Laurent Fabius și diplomatul german Hansjörg Haber, care în prezent exercită funcția de ambasador al Uniunii Europene în Turcia, comunică Donaukurier.

Totodată, BND a monitorizat activitatea reprezentanților Tribunaului Internațional de la Haaga, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.

În luna aprilie a acestui an, presa a comunicat că până în anul 2013, BND a oferit informații secrete Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), fără aprobarea cancelarului german, cu privire la activitatea misiunilor diplomatice europene. Potrivit Die Spiegel, BND a răspuns la 40 de mii de solicitări ale americanilor, care contraveneau intereselor naționale germane.

Colaborarea dintre cele două servicii secrete s-a intensificat după atentatele din 11 septembrie 2001. În 2002, NSA și BND au semnat un memorandum cu privire la desfășurarea a un set de activități comune, pentru contracararea terorismului internațional. Conform acestui document, americanii puteau solicita serviciilor germane informații cu privire la convorbirile tuturor cetățenilor care ar putea fi suspectați de relații cu organizații teroriste.

În anul 2008, BND a atras atenția că în cele mai dese cazuri, serviciul american solicită informații despre persoane și structuri, care nu pot fi suspectați de relații cu teroriștii. În special, NSA a solicitat interceptări ale reprezentanților instituțiilor europene și politicieni germani, precum și ale șefilor marelor companii europene, concurente celor americane.

Vara anului 2014, în Germania s-a declanșat un scandal în jurul serviciilor speicale, când a fost deconspirați doi spioni americani, dintre care unul activa în cadrul BND, iar al doilea – în cadrul Ministerului Apărării din Germania. În acest context, cancelarul german Angela Merkel a declarat că are îndoieli că SUA va renunța la activitatea de spionaj în Germania, fapt care îngreunează perspectivele de parteneriat strategic dintre Berlin și Washington.

În octombrie 2013, în rezultatul deconspirării lui Edward Snowden, fost agent al serviciilor americane, a ieșit la iveal și faptul că NSA și CIA și-au desfășurat activitățile pe teritoriul german, interceptând discuțiile telefonice ale cancelarului Angela Merkel.