Schimbare spectaculoasă: de ce Trump anunță retragerea SUA din Orientul Mijlociu

21:59, 3 aprilie 2018 | Externe | 1244 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele american Donald Trump a anunțat suma colosală cheltuită de SUA din cauza politicii Washingtonului axată pe implicarea militară în Orientul Mijlociu, sugerând că preferă să dea prioritate politicilor interne de dezvoltare a țării sale.

Trump a declarat marți la Washington în timpul summit-ului cu șefii de stat ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei că SUA au cheltuit în ultimii ani 7 trilioane de dolari în operațiunile din Orientul Mijlociu. Este vorba despre o sumă greu de imaginat – un miliard de miliarde de dolari.

„Și ce am obținut? Moarte și distrugere”, a exclamat liderul de la Casa Albă.

Aceste declarații ale președintelui american par să anunțe o schimbare radicală în politica globală. Pe de o parte SUA nu mai manifestă interes pentru Orientul Mijlociu. E greu să credem că Washingtonul nu se va implica activ în procesele din regiune. Dar posibila retragere militară va conduce la schimbări importante. Pe de altă parte Trump a făcut un gest la fel de semnificativ, dând un semnal clar că Washingtonul este interesat nu doar de fortificarea propriei economii tehnologizate și a propriei armate performante, ci și de dezvoltarea unui parteneriat strategic cu țările europene, cu NATO, inclusiv cu Țările Baltice, a căror rol expres și mult mai accentuat se pare că va fi cel de cordon de intimidare și de reținere a extinderii influenței Rusiei în Europa. Un rol similar îi va reveni Poloniei și României.

Pe de altă parte relația dintre SUA și Germania e marcată de o răceală evidentă din cauza gazoductului „North Stream 2”.

Vorbind despre Germania, Trump a spus că dacă această țară are bani pentru construcția conductei de gaz, ar trebui să găsească resurse și pentru a plăti cele 2% în bugetul NATO.

O altă prioritate a lui Trump este piața energetică a Europei. Se pare că liderul american mizează mult pe oportunitățile acestei piețe, unde își dorește ca țara sa să exporte tot mai mult gaz lichefiat, iar Rusia este aici principalul concurent. Piața energetică a Europei devine tot mai importantă pentru planurile lui Trump de a redresa situația bugetară a SUA.

Astfel, este posibil ca sub președinția lui Donald Trump SUA să renunțe la o serie de operațiuni militare din diferite zone fierbinți ale lumii și să se concentreze asupra războiului economic cu Rusia și cu China. De asemenea, Trump ar putea miza și pe faptul că implicarea Rusiei (și eventual a Chinei) în soluționarea militară a unor conflicte va slăbi economic aceste țări, în timp ce americanii vor obține posibilitatea de a-și folosi resursele pentru a da un impuls consistent dezvoltării interne și soluționării problemelor sociale grave cu care se confruntă SUA. Aceste elemente ale politicii lui Trump vor fi importante pentru el inclusiv în viitoarea campanie electorală prezidențială din SUA.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,