Rușii au sărbătorit Ziua Unității Naționale

18:13, 4 noiembrie 2015 | Externe | 2657 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Zeci de mii de ruși au ieșit pe străzile Moscovei, pentru a sărbători Ziua Unității Naționale. Președintele Vladimir Putin și Patriarhul Chiril au depus flori la monumentele eroilor naționali Minin și Pojarski, gest care a devenit o tradiție anuală, în ultimii 10 ani.

Cu ocazia festivităților, a fost organizat un marș patriotic sub genericul “Suntem uniți!”, la care au participat în jur de 85 mii de oameni. La finalul marșului, a fost organizat un concert, în timpul căruia a fost păstrat un minut de reculegere pentru victimele catastrofei aviatice de la Sinai.

În aceeași zi, în jur de 600 de membrii și simpatizanți ai organizațiilor de extrema dreaptă, au ieșit într-un „Marș Rusesc”, pentru a protesta împotriva “regimului dictatorial”, cerând eliberarea persoanelor, care în opinia lor, sunt arestate din motive politice.

Naționaliștii au scandat: “Rusia e pentru ruși, Moscova e pentru moscoviți”, “Anularea 282” (articolul Codului Penal, care pedepsește instigarea la ură interetnică), “Libertate lui Demușkin” (liderul organizației naționaliste “Russkie”, arestat de organele de forță la 3 noiembrie, anul curent).

Primul “Marș Rusesc” a fost organizat în anul 2009, de Ziua Unității Naționale, reunind majoritatea mișcărilor și grupărilor radical naționaliste din Federația Rusă.

Ziua Unității Naționale a tuturor rușilor a fost instituită în memoria războiului din 1612, când unități populare, conduse de Kuzma Minin și Dmitrii Pojarski, au eliberat Moscova de invadatorii polonezi. Sărbătoarea a devenit oficială în anul 2005, substituind omagierea Marii Revoluții Socialiste din 1917.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,