Rusia acuză SUA că vrea să domine lumea. Conflictul din Ucraina ar putea degenera, avertizează OSCE

00:30, 23 ianuarie 2015 | Externe | 870 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Criza ucraineană ar putea degenera într-un conflict mai amplu, întrucât lucrurile nu sunt total sub control, a declarat miercuri, 21 ianuarie, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Lamberto Zannier, citat de AFP, notează AGERPRES.

Sunt îngrijorat. Conflictul ucrainean este un element de instabilitate care ar putea evolua şi ar putea degenera într-un conflict mai amplu”, a spus Zannier, care participă la Forumul economic de la Davos.

Confruntările armate s-au amplificat în ultimele zile în estul separatist al Ucrainei, unde mai mulţi civili au fost ucişi şi răniţi în bombardamentele din Doneţk, potrivit autorităţilor locale.

Secretarul general al OSCE a insistat că nu există o soluţie militară la conflictul din Ucraina şi că trebuie continuată „pista politică” în conformitate cu acordurile convenite la Minsk în septembrie anul trecut.

La rândul său, Rusia a acuzat SUA că doresc să „domine lumea”, în special impunându-le europenilor poziţia lor privind criza ucraineană.

„Sunt puse în discuţie frontierele. Dacă se reia discuţia asupra principiilor fundamentale pe baza cărora s-a lucrat în ultimii 40 de ani în contextul OSCE, dezvoltând instrumentele pentru a proteja minorităţile naţionale sau convenind principii fundamentale precum inviolabilitatea frontierelor şi garanţii ale integrităţii teritoriale, atunci se pierde un element de stabilitate în relaţiile internaţionale”, a explicat Zannier.

În opinia sa, în afara subiectului criza ucraineană, SUA şi Rusia ar trebui să conlucreze cu privire la o agendă globală, unde există puncte de vedere convergente asupra unor chestiuni de interes comun, ca terorismul, mediul şi energia.

„Statele Unite vor să domine lumea”, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă, au relatat AFP şi Reuters, citate de AGERPRES . „În centrul filosofiei americane nu există decât un singur lucru: „noi suntem numărul unu”, a subliniat el.

Lavrov a făcut, de asemenea, apel la Washington să treacă de la „dictat” la cooperare.

În discursul privind starea naţiunii susţinut marţi în Congres, preşedintele american Barack Obama a declarat că „Rusia este izolată”, iar economia ei „este bucăţi”.

„Apărăm principiul conform căruia marile puteri nu trebuie să le hărţuiască pe cele mai mici, opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi oferindu-le noi asigurări aliaţilor noştri din NATO”, a spus Barack Obama.

„Anul trecut, în contextul în care desfăşuram munca dificilă de a impune sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea (preşedintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstraţie magistrală de strategie şi de forţă. Ei bine, astăzi, SUA sunt cele care se ţin puternice şi unite cu aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia ei este bucăţi”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean au făcut apel la „încetarea ostilităţilor” în estul separatist al Ucrainei, potrivit unei declaraţii comune făcute publice la finalul unei reuniuni care a avut loc miercuri seara la Berlin.

„Miniştrii îndeamnă toate părţile să înceteze ostilităţile şi să-şi retragă armele grele în acord cu linia de contact” stabilită prin acordurile de la Minsk, potrivit comunicatului citat de Mediafax.

Am făcut „progrese concrete” în negocierile privind dezescaladarea crizei din Ucraina, a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier, după trei ore de discuţii cu omologii săi în formatul denumit „Normandia”.

În pofida acestui optimism, alte treisprezece persoane au fost ucise ieri dimineaţă la Doneţk, în momentul în care un troleibuz a fost lovit de un obuz într-un cartier al oraşului care până în prezent a fost ferit de lupte, a declarat un reprezentant al primăriei pentru AFP.

„Douăsprezece persoane au fost ucise în troleibuz şi o alta într-o maşină care trecea prin apropiere”, a precizat un reprezentant al Serviciilor de urgenţă din oraş, un bastion al rebelilor separatişti ruşi.

Circa zece persoane au fost rănite, potrivit unui prim bilanţ oferit de aceeaşi sursă.