Risc crescut de atentate teroriste în Europa

00:35, 23 ianuarie 2015 | Externe | 1158 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Surse din cadrul serviciilor europene de spionaj avertizează că statele UE trebuie să intensifice măsurile de combatere a terorismului, existând un risc crescut ca reţeaua Al-Qaeda sau indivizi radicalizaţi să comită atentate.

„Există motive de preocupare şi pentru a fi extrem de vigilenţi. Reţeaua Al-Qaida este slăbită, dar poate organiza un atac contra Occidentului pentru a demonstra că încă există. Aceste preocupări sunt împărtăşite de serviciile de informaţii, în special de către MI5 (serviciul britanic de informaţii interne – n.r.)”, avertizează un oficial din cadrul serviciilor de securitate, potrivit mediafax.ro.

La rândul său, eurodeputatul francez Arnaud Danjean, fost membru al serviciilor de spionaj, subliniază şi el riscul ca Europa să se confrunte cu atacuri teroriste de amploare.

„Mă tem de un atac de amploare comis de Al-Qaida. Însă cea mai mare ameninţare este terorismul individual. Problema cu grupul terorist Stat Islamic nu este că ar comite vreun atentat, ci că îi inspiră pe alţii”, adaugă Danjean, avertizând că există în continuare riscul unor atentate precum cele din Franţa, soldate cu 17 morţi.

Potrivit serviciilor de spionaj, peste 3.000 de europeni radicalizaţi au devenit membri ai grupurilor teroriste din Siria şi Irak.

Uniunea Europeană este pe cale de a elabora un plan pentru combaterea terorismului, care va fi analizat pe 29-30 ianuarie, la reuniunea miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei.