RAPORT: CIA, metode „brutale” şi „ineficiente” de interogare a suspecţilor de terorism. Închisoare secretă şi în România

17:00, 15 decembrie 2014 | Externe | 2203 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un raport al Comitetului Senatorial pentru Serviciile Secrete al SUA a prezentat marţi, 9 decembrie, în detaliu programul de interogatorii și detenţie aprobat îndată după atentatele de la 11 Septembrie la cele mai înalte nivele ale administrației Bush Jr. și executat de către Agenția de Informații Externe CIA. Documentul de 525 de pagini reprezintă un rezumat al unei analize de 6.700 de pagini făcute de majoritatea Democrată a Comitetului, analiză care rămâne clasificată, potrivit rfi.ro.

Faptele cuprinse în raport au fost săvârșite până în 2006, sub pecetea tainei, acoperite legal de juriști zeloși aflați în slujba trecutei administrații, prezentate parțial, fals sau distorsionat publicului și structurilor parlamentare de control, fundamentate și supravegheate de psihologi care au acceptat să-și vândă conștiința și reputația profesională. În prea multe cazuri, arhitecții programului au fost plătiți să-i evalueze eficiența.

„Angajați ai statului și misiți particulari au abuzat, înjosit și dezumanizat ființe umane, le-au răpit umanitatea și, astfel procedând, i-au răpit Americii statutul mondial de promotoare și proteguitoare a drepturilor omului”, a declarat în aula Senatului, democratul Patrick Leahy.

Un număr de 119 inamici în războiul antiterorist au trecut prin rețeaua infernală de centre extrateritoriale de detenție desemnate cu nume inocent-cromatice precum Cobalt, Verde sau Albastru, centre situate, conform unor informații aflate deja în domeniul public, în țări precum Afganistan, Thailanda, Lituania, Polonia și România. Majoritatea prizonierilor au fost supuși unui tratament dur: încătușați, violentați în felurite chipuri, agresați sonor și ținuți în întuneric sau treji zile în șir, înfometați, înghețați și, în ultimă instanță, simulat-înecați.

„Prima concluzie: e vorba despre tortură. A doua: programul a fost gestionat lamentabil. A treia: nu a fost eficient. Și ultima: a fost în permanență prezentat distorsionat”, a opinat senatorul independent Angus King, care nu a participat la redactarea raportului la care s-a lucrat vreme de cinci ani, până în 2012. De atunci și până acum, Executivul și Legislativul au discutat, în esență, când și cât trebuie publicat.

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, se arată în raportul Senatului american, informează dcnews.ro.

Au fost utilizate cele mai agresive tehnici de interogare

„În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire”, indică raportul.

„Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut „parţial dezbrăcat” pe o podea de beton.

Potrivit raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, mai precizează autorii raportului.

CIA respinge parţial concluziile raportului

Agenția vizată de acest raport, CIA, a prezentat un răspuns de 112 pagini care respinge parțial concluziile raportului, iar minoritatea Republicană a Comitetului Senatorial a intervenit și ea cu o replică.

„Am concluzionat că programul de anchetă și detenție al Agenției de Spionaj Extern a fost eficient, că a produs informații practice valoroase, că aserțiunile Agenției cu privire la utilitatea folosirii tehnicilor dure au fost corecte, și că Parlamentul a fost ținut permanent la curent cu activitățile în desfășurare”, a declarat unul dintre autorii contra-raportului, Saxby Chambliss.

Trebuie spus că programul care face obiectul raportului a implicat un număr limitat de misiți particulari și angajați ai Agenției. Niciunul dintre ei nu a fost penalizat legal sau profesional. Implicarea altor instituții sau personalități ale statului nu este discutată în acest raport.

Şi fostul vicepreşedinte american, Dick Cheney, a afirmat că raportul privind tortura practicată de CIA în cursul interogatoriilor unor presupuşi terorişti, este „plin de prostii”.

„Cred că raportul este deplorabil. Mi se pare că are lipsuri”, a declarat pentru Fox News Dick Cheney, vicepreşedinte în administraţia George W. Bush, în perioada 2001-2009, pe când au avut loc interogatoriile forţate ale CIA. ”Scuzaţi-mă, dar acest raport est plin de prostii”, a mai afirmat el.

„Ei nu s-au deranjat să intervieveze persoanele cheie implicate în acest program”, a adăugat Cheney, afirmând că fostul preşedinte George W. Bush era implicat în program şi cunoştea majoritatea detaliilor.

„Ce presupuneţi că am fi putut face (cu Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie)? Să-l sărutăm pe ambii obraji şi să-l întrebăm: vă rugăm, vă rugăm spuneţi-ne ce ştiţi? Bineînţeles că nu”, a spus Cheney.

„Am făcut exact ceea ce trebuia pentru a pune mâna pe cei care au planificat 11 septembrie şi a-i împiedica să comită alte atentate. Ne-am îndeplinit cele două misiuni”, a specificat fostul vicepreşedinte american.

Bush, informat peste patru ani

Fostul preşedinte al Statelor Unite, George W. Bush, a fost informat abia în aprilie 2006, adică după patru ani, că deţinuţii au fost supuşi torturii în închisori secrete ale CIA, relevă raportul Senatului american, potrivit Mediafax.

În Biroul Oval, la 8 aprilie 2006, directorul CIA de la acea vreme, Porter Goss, i-a expus cele şapte tehnici şi i-a arătat cel puţin o imagine cu un deţinut care era supus acestora. Preşedintele şi-a „exprimat jena”, precizează raportul.

Un sfert din ţările lumii au ajutat programul de tortură al CIA

Una dintre cele mai puternice încleștări politice legate de raportul privind programul de tortură al CIA, publicat marți de Senatul SUA, este cea referitoare la dezvăluirea numelor țărilor care au ajutat serviciile secrete americane, arată dcnews.ro

Oficiali americani au declarat pentru Huffington Post că Washingtonul s-a temut în ultimele săptămâni că numele statelor care au sprijinit CIA vor apărea în raportul declasificat de Senatul SUA. Însă numele nu figurează în raport, o victorie de ultim moment a Casei Albe și a CIA.

Facilitățile din țările străine sunt identificate în raport printr-un cod de culori, spart însă de jurnaliștii americani, care au reușit asta făcând comparații cu rapoartele precedente.

Cititorii raportului pot afla cum agenția administra relațiile cu guvernele străine, cărora le cumpărau tăcerea cu bani. În același timp, CIA submina diplomația publică a SUA, spunându-le contactelor externe să nu vorbească cu ambasadorii americani despre programul de tortură.

Oficiali intervievați de publicația citată spun că raportul Senatului presupune un risc major, deoarece permite identificarea țărilor complice. Ei au subliniat că respectivele state au participat în condițiile în care aveau garanția unor acțiuni secrete.

Potrivit Washington Post, ţările care au deţinut închisori secrete ale CIA sunt Afganistan (4 locații), Polonia, România, Lituania şi Thailanda.

Printre ţările cu închisori de proximitate ale CIA (facilități ale partenerilor externi folosite temporar pentru interogări) se numără Egiptul, Siria, Libia, Pakistan, Jordan, Maroc, Somalia, Uzbekistan, Etiopia, Djibouti şi Gambia.

Au fost şi ţări care au ajutat într-o oarecare măsură CIA. Ele au oferit informații despre suspecți, inclusiv despre propriii cetățeni, au permis să fie punct de tranzit în drumul prizonierilor spre statele unde existau închisori.

Fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski – care a acceptat această „cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informaţii” – a declarat într-un interviu la postul de radio TOK FM, la o zi după publicarea raportului Senatului american, că la început, Polonia nu ştia despre actele de tortură. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiinţarea unor facilităţi secrete, relatează Mediafax.

Însă interogatoriile brutale ale suspecţilor de terorism desfăşurate de CIA pe teritoriul polonez au încetat, la presiunile Poloniei, în 2003, a mai afirmat Kwasniewski.

„Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei”, a precizat el.

Totodată, Parchetul din Cracovia care anchetează informaţiile despre închisorile secrete ale CIA în Polonia, a anunţat marţi seara că va cere acces la originalul raportului Senatului american.

Milioane de dolari, SUBVENŢIE pentru oficiali români

Ancheta legislativului de la Washington asupra activităţilor CIA pe glob a dezvăluit detalii despre modul în care spionajul american şi-a asigurat colaborarea autorităţilor române pentru funcţionarea „centrului de detenţie NEGRU”, ridicând mari semne de întrebare şi asupra liderilor de la Bucureşti, menţionează stirileprotv.ro.

Potrivit informaţiilor obţinute de comisia de anchetă a Senatului SUA, CIA a încheiat în 2002 o înţelegere cu o autoritate din România al cărei nume este cenzurat pentru ca ţara să găzduiască un centru de detenţie al CIA. În 2003, conducerea CIA a invitat misiunea CIA dintr-o ţară al cărei nume este cenzurat să identifice metode prin care poate sprijini autoritatea din România să „demonstreze la cel mai înalt nivel guvernamental cât de mult apreciem cooperarea şi sprijinul lor” pentru programul de detenţie.

Misiunea a răspuns cu o listă de dorinţe în valoare de câteva milioane de dolari (valoarea exactă este cenzurată). Conducerea CIA le-a dat o sumă chiar mai mare în scopul „subvenţionării” (în original „subsidy”), iar în toamna lui 2003 a început transferarea deţinuţilor CIA în Centrul de Detenţie NEGRU.

Într-un alt paragraf, care, cel mai probabil, se referă la România, se arată că la jumătatea anului 2003 CIA a decis să-şi extindă facilităţile de detenţie de aici şi că i-ar fi oferit milioane de dolari pentru a-şi „arăta aprecierea” pentru sprijinul acordat programului de detenţie unui oficial sau instituţii al cărei nume e cenzurat. Ulterior, în cadrul operaţiunilor de lărgire a spaţiului de detenţie, CIA ar fi oferit informaţii false autorităţilor române, spunându-le că extinderea nu va mai avea loc. Potrivit raportului, misiunea CIA din România era de părere ca autorităţile din această ţară nu ştiu precis la ce sunt folosite facilităţile de detenţie.

După apariţia primului articol din Washington Post despre închisorile CIA, pe 2 noiembrie 2005, autorităţile române au cerut închiderea în termen de ore a centrului de detenţie NEGRU. În scurt timp, CIA a trimis deţinuţii care mai rămăseseră în România spre alte facilităţi.

Militanţi pentru drepturile omului cer anchete judiciare

ONU şi militanţi pentru apărarea drepturilor omului au cerut, marţi, anchete judiciare împotriva unor oficiali americani după publicarea raportului privind tehnicile de tortură ale CIA.

A venit „timpul pentru a acţiona şi responsabilii de această conspiraţie criminală să fie prezentaţi în faţa justiţiei”, a subliniat Ben Emmerson, raportorul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Programul „a dat undă verde pentru a comite nepedepsit ceea ce legea internaţională privind tortura şi dispariţiile califică drept infracţiuni”, a notat Steven Hawkins, directorul general al Amnesty International în Statele Unite.

„A venit timpul pentru a cere socoteală, dar şi o anchetă completă, acţiuni în justiţie şi compensaţii pentru victime”, a adăugat el.

Directorul general al Human Rights Watch, Kenneth Roth, a subliniat, la rândul său, că raportul „arată în mod evident că afirmaţiile repetate, potrivit cărora măsurile drastice erau necesare pentru a-i proteja pe americani, nu erau decât o pură ficţiune”.

Însă începerea unor anchete judiciare pare puţin probabilă. Un oficial din cadrul Departamentului american al Justiţiei a anunţat că, din 2009, au fost deschise două anchete pentru aplicare de rele tratamente deţinuţilor, însă acestea nu au adunat probe suficiente pentru inculpare.

Raportul Senatului nu prezintă „vreo informaţie nouă” pentru anchetatori, a dat asigurări acest oficial într-un comunicat.

Pe de altă parte, Coreea de Nord, acuzată de Naţiunile Unite de încălcări grave ale drepturilor omului, a cerut miercuri Consiliului de Securitate să condamne Statele Unite după publicarea raportului despre folosirea torturii de către CIA.

Dezvăluirile din acest raport al Senatului american despre abuzurile comise împotriva a zeci de deţinuţi care au legături cu Al-Qaida constituie un veritabil test de credibilitate pentru Consiliul de Securitate, apreciază regimul nord-coreean.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,