Putin va desecretiza toate dosarele serviciilor secrete sovietice

10:07, 6 aprilie 2016 | Externe | 1878 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Rusia va desecretiza o bună parte a arhivei sovietice, inclusiv cele ale serviciilor secrete. Această declarație a fost făcută de Vladimir Putin în cadrul întrevederii cu șeful Agenției Federale de Arhivă Andrei Artizov.

La rândul său, Artizov a comunicat că fondul arhivistic conține peste 500 milioane de dosare.

“Niciodată nu s-a efectuat o astfel de activitate de desecretizare așa cum are loc acum”, a declarat șeful Agenției Federale de Arhivă.

Conform ultimului decret de semnat de președintele rus, serviciul de arhivă va fi subordonat direct șefului statului, întrucât multe din dosare reprezintă un interes și valoare sporită, inclusiv la nivel international.

Toate documentele de arhivă desecretizate vor fi accesibile publicului larg pe siteul oficial serviciului al Rosarhiv.

În acest fel, Putin intenționează să scoată la iveală numele agenților și turnătorilor serviciilor secrete, care ar avea conexiuni cu multe nume sonore din perioada contemporană, dar și unele informații piperate legate de dedesubturile politicii internaționale din perioada războiului rece.

“Din câte știu, este vorba de perioada 1930-1989. Există dosare cu privire la toți turnătorii și persoane represate cu nume interesante. Vor exista date despre tehnologiile militare și cosmice despre care putem vorbi deschis acum. În plus, vor fi desecretizate informațiile ale spionajului sovietic din perioada celui de-al doilea război mondial și din perioada războiului rece”, a declarat o sursă portalului rus Politonline.

„Unele documente vor mira societatea. Trebuie să cunoaștem istoria așa cum a fost ea în realitate”, a adăugat Artizov.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,