Putin și Assad îi trântesc ușa în fața lui Donald Trump

09:32, 5 septembrie 2018 | Externe | 1171 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vladimir Putin și Bashar al-Assad  nu au ținut cont de avertismentele Statelor Unite și au lansat o campanie aeriană intensă asupra provinciei siriene Idlib. Bombardamentele, despre care relatează presa din Orientul Mijlociu și BBC, au fost lansate în cursul zilei de marti, după ce, luni seara, președintele Donald Trump scria pe Twitter: ”Președintele Bashar al-Assad nu trebuie să atace provincia Idlib. Rușii și iranienii ar face o mare greșeală umanitară dacă vor lua parte la această potențială tragedie umanitară. Sute de mii de oameni pot fi uciși. Nu lăsați să se întâmple asta!”.

La câteva ore după avertismentul lui Trump, bombardierele ruse au atacat ținte din zeci de localități din regiunea Idlib. Presa din Orientul Mijlociu a contabilizat 50 de lovituri efectuate până în după-amiaza zilei de marți. Armata siriană loiala regimului de la Damasc este mobilizată pentru a începe ofensiva terestră după câteva zile de bombardamente ale aviației ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a răspuns președintelui Trump spunând că SUA nu iau în calcul situația complexă din Siria în momentul în care se referă la tragedia umanitară ce se poate produce in Idlib. ”Nu este o abordare cuprinzătoare”, a spus Dmitri Peskov.

”Băieții buni” și ”băieții răi” din Siria

Ofensiva ruso-siriană asupra provinciei Idlib, ultimul refugiu de pe teritoriul sirian al opozanților regimului Assad și al radicalilor islamiști, poate fi ultima mare bătălie a războiului sirian. Ca într-un scenariu bine cunoscut, presa occidentală prezintă situația din Idlib ca pe aceea a unor eroi pozitivi înfrânți, retrași în spatele baricadelor și așteptând ca aliații să spargă asediul, cel mai probabil sub pretextul folosirii armei chimice de către regimul sirian. De cealaltă parte, Rusia, Iranul și regimul Assad vorbesc depre sute de mii de teroriști care trebuie eliminați din ultimul lor sanctuar sirian. La mijloc se află însă milioane de civili amenințați atât de islamiștii ce-i foslosesc drept scut uman, cât și de bombardierele ruse.

Ultimul sanctuar al teroriștilor și al opoziției

De ce este atât de importantă provincia nordică Idlib și de ce SUA au lansat aceste avertismente, inclusiv legate de folosirea armelor chimice de către regimul sirian împotriva celor aflați în Idlib? Această provincie face parte din cele patru zone de dezescaladare a conflictului stabilite în 2017 de Rusia, Turcia si Iran. Idlib a rămas ultima dintre acestea care nu a fost atacată de forțele siriene, cu sprijin masiv din partea Rusiei. Cel mai mai cunoscut exemplu este cel al zonei de dezescaladare Ghouta de Est, o suburbie a Damascului, bombardată de aviația rusă și de forțele siriene în luna asprilie.

Dincolo de faptul că Idlib este o zonă de dezescaladare despre care s-a discutat și la întâlnirea dintre Putin și Trump de la Helsinki, provincia este importantă pentru că în această zonă protejată s-au refugiat o mare parte dintre elementele radicale, teroriștii și membrii așa-zisei opoziții moderate din Siria. Provincia numără acum dublul populației de dinainte de război, având 3 milioane de locuitori, dintre care circa 100.000 de membri ai opoziției. Sunt forțe sprijinite de SUA și Turcia în primele secvențe ale războiului din Siria, pentru îndepărtarea regimului Assad. Acum, tot SUA și Turcia au creat patrule comune în regiunea Idlib, pentru a se asigura că acești combatanți nu vor recurge la provocări care să ducă la o intervenție ruso-siriană, asigurând perpetuarea unui nucleu anti-Assad.

Declarații ”ciudate” ale oficialilor ONU și SUA

Regimul Assad și Moscova au primit însă o mână de ajutor nesperată din partea trimisului ONU pentru Siria, suedezul Staffan de Mistura, și chiar din partea trimisului SUA, Brett McGurck. De Mistura a declarat că în regiunea păzită de SUA și Turcia este o mare concentrare de luptători străini (indivizi radicalizați din țările vestice) și circa 10.000 de teroriști, majoritatea făcând parte din organizatia Hayat Tahrir al Sham, fostă Jabhat al Nusra, rebotezată pentru a-și ascunde trecutul de organizație afiliată în trecut la Al Qaeda. Apoi a venit declarația americanului Brett McGurck: ”Provincia Idlib este cel mai mare sanctuar al Al Qaeda după 11 septembrie, legat direct de Ayman al Zawahiri (actualul olider Al Qaeda), iar aceasta este o uriașă problemă”. ”Trebuie să ne punem o întrebare. De ce și cum reușește adjunctul lui Zawahiri să ajungă în Idlib? De ce se întâmplă asta? Cum ajung aici? Nu sunt parașutiști?”, a spus trimisul SUA pentru Coalitia Globală împotriva Statului Islamic.

Armele chimice, din nou pretextul unei intervenții SUA

Asemenea declarații prezinta exact argumentele pe care le invocă Rusia și regimul al-Assad pentru atacarea provinciei Idlib, motiv pentru care presa americană califică aceste ieșiri ale oficialilor ONU și SUA drept ”ciudate”. Subminate de înșiși oficialii occidentali, argumentele americane pentru menținerea zonei de dezesacladare înțesate de islamiști sunniți ce luptă împotriva regimului șiit de la Damasc s-au redus la aspectul umanitar și potențiala folosire a armei chimice de către regimul Assad. Utilizarea gazelor de luptă a fost folosită drept pretext pentru lansarea singurelor atacuri americane împotriva regimului Assad până în acest moment. Ultimul incident a avut loc în Douma, în zona de dezesacaladre amintită Ghouta de Est, în aprilie, insa planează mari suspiciuni. După ce presa vestică a relatat despre presupusul atac cu gaze de luptă, jurnalistul britanic Robert Fisk scria că „întrebările mele despre atacul cu gaze îi lăsau perplecși pe oameni“. „Cum se face că refugiații din Douma care au ajuns în Turcia vorbeau deja despre un atac cu gaze de care nimeni dintre cei rămași în Douma nu-și amintește?“, scrie Fisk. În Douma, sirienii vorbesc despre Jaish el-islam, grupare jihadistă anti-Assad, care le-a luat clădirile, bunurile și a comis crime, nu despre atacul cu gaze. Se prea poate ca la nelămuririle lui Brett McGurck legate de teroriștii din Idlib să poată răspunde mai degraba regimul de la Ankara decât cel de la Damasc.

Rusia a lansat ideea unui atac sub drapel fals cu arme chimice pus la cale chiar de către teroriștii din Idlib, pentru a justifica o intervenție americană anti-Assad. Guvernul britanic a infirmat această posibilitate, prin vocea ambasadoarei la ONU. ”De ce respingeti ideea unui asemenea atac sub drapel fals?”, a venit întrebarea. ”Pentru că această idee vine de la ruși. Se prea poate să fie o perdea de fum pentru ceea ce pregătesc să facă autoritățile siriene”, a venit răspunsul.

Cu bombardamentele ruse deja lansate și odată cu pregătirea armatei siriene pentru ofensiva terestră, soarta provinciei Idlib, ultima zonă de dezescaladare din Siria, pare pecetluită. Regimul Assad va recăpăta controlul aici. Însă ceea ce va conta mult pentru viitorul negocierilor pentru împărțirea influenței în Siria, pentru relațiile Turcia-Rusia, Turcia-Iran și SUA-Rusia ține de modul în care se va întâmpla căderea rezistenței din Idlib – va fi o tragedie umanitrară, cu valuri uriașe de refugiați și de jihadiști ce se vor răspândi în regiune și în lume sau o negociere a unei capitulări?

Soarta celor din Idlib depinde de modul în care Turcia va reuși să controleze facțiunile militante din regiune pe care le-a susținut de-a lungul războiului și de modul în care Rusia va reuși să controleze acțiunile regimului Assad, dependent în totalitate de forța aeriană rusă. Cât privește Statele Unite, ofensiva din Idlib poate fi o oportunitate de a afecta relațiile dintre Rusia și Turcia, oferind sprijin pentru forțele sunnite din Siria, chiar dacă aceasta ar prelungi agonia populației din Idlib.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,