Propaganda rusă a „rupt” în două Parlamentul European

12:20, 18 ianuarie 2018 | Externe | 1335 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Poziţia oficială a Moscovei şi argumentele pe care aceasta este fundamentată, catalogată de către mainstream-ul occidental drept „propagandă rusă”, a fost subiectul unor dezbateri aprinse în Parlamentul UE pe data de 17 ianuarie curent, iar deputaţii europeni s-au împărţit în două tabere.

În timp ce unii politicieni europeni vorbesc despre pericolul influenţei „propagandei ruse”, alţii declară că acest subiect este invocat în scopul aruncării vinei pentru problemele europene interne, ce rămân nesoluţionate, pe seama unor actori străini. Alţii sunt de părere că afirmaţiile despre rolul Moscovei în procesele interne ale UE sunt prea mult exagerate.

Unul dintre cei mai înverşunaţi luptători împotriva „propagandei ruse” este comisarul european pentru securitate, Julian King. În discursul său în faţa deputaţilor europeni comisarul a vorbit despre o „campanie pro-Kremlin de dezinformare, bazată pe o strategie bine planificată de răspândire a unora şi aceloraşi istorii false în toate limbile posibile şi prin toate canalele posibile şi oricât de des posibil”. Concluziile lui rezultă din activitatea de doi ani a grupului East StratCom Task Force, creat „pentru a contracara campaniile ruse de dezinformare”. Structura respectivă ar fi adunat, potrivit lui King, 3500 de exemple de „dezinformare în favoarea Kremlinului, care contravine faptelor şi care este accesibilă publicului”.

Mai mulţi demnitari europeni sunt de părere că UE oferă o finanţare extrem de modestă „luptei contra propagandei ruse” şi din această caută Moscova reuşeşte.

Dar această opinie nu este împărtăşită de toţi euro-deputaţii. Preşedintele interimar al comitetului parlamentului European pentru chestiuni constituţionale, Barbara Spinelli, susţine că nu există nicio dovadă clară a implicării Rusiei în procesele electorale din UE şi SUA.

Este interesant şi faptul că unii deputaţi europeni au subliniat că propaganda de stat nu este ceva specific doar Rusiei, ci oricărei puteri regionale sau mondiale.

Un alt punct de vedere, exprimat de mai mulţi deputaţi europeni, este că fenomenul euroscepticismului nu este provocat de campaniile mediatice ale Moscovei, ci de problemele interne ale UE. Eurodeputatul Gerard Batten a declarat că unii colegi ai săi exagerează rolul campaniei informaţionale a Kremlinului. Mai mult, el susţine că demnitarii europeni încearcă să facă din „propaganda” rusă un ţap ispăşitor pentru greşelile UE, precum şi pentru lipsa de popularitate a unor politicieni. El şi-a îndemnat colegii să nu arunce asupra Rusiei vina pentru propriile greşeli.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,