Prima facultate în limba română din Italia. Cât plătește un sicilian pentru a învăța de la un gălățean cum se face medicina

14:43, 21 octombrie 2015 | Externe | 1406 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prima facultate cu predare in limba romana a inceput sa functioneze in Italia.

Studentii din Peninsula vor invata medicina in limba noastra de la profesorii Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, care a semnat un parteneriat cu o institutie similara din orasul Enna, in Sicilia.

40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an.

Tinerii care s-au inscris la facultatea romana de medicina din Sicilia invata deocamdata notiunile de baza. Pana la sfarsitul anului, insa, trebuie sa dea un examen si, daca vor lua o nota mai mare de sapte, vor putea sa inceapa si cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea in prezenta autoritatilor italiene.

„-Domnule senator, dumneavoastra garantati ca diplomele vor fi recunoscute studentilor?
– Eu nu garantez nimic, o garanteaza tratatul de la Bologna de echivalare a diplomelor din toata Europa. Sunt doua cursuri care se obtin dupa examene de admitere.”

Profesorii de la Galati spun ca, in privinta limbii, nu va exista nicio problema: studentii italieni vor invata limba noastra la fel de repede cum invata romanii italiana.

Reporter: “Nu e greu sa studiezi in romana?
Studenta italiana: E o limba neolatina. Studiind latina nu are cum sa fie dificila.”

Printre studenti, in afara de italieni sunt si tineri din numeroasa comunitate de romani din Sicilia.

Prof dr Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos, Galati: „Exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor.”

Primul an universitar va incepe in decembrie cu doua specializari: medicina si asistenta medicala. Pentru partea practica studentii vor fi nevoiti sa vina si in Romania cateva saptamani. Aici vor trece si testul, dificil pentru unii, al practicii pe cadavre.

Prof. dr. Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicina si Farmacie Galati: „In tarile catolice din vest nu se fac necropsii, ei fac mai mult pe mulaje. Dar eu nu v-as dori sa va opereze vreodata, Doamne fereste, un chirurg care a invatat numai pe mulaje.”

Toate locurile disponibile sunt cu taxa: noua mii de euro pe an. Suma este convenabila, mai ales pentru italieni, pentru ca este mai mica decat la facultatile de medicina cu renume sau cele particulare din peninsula.

sursa: PROTV

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,