Premierul turc: libertatea de exprimare nu este totuna cu libertatea de a insulta

13:39, 17 ianuarie 2015 | Externe | 1934 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunţat joi, 15 ianuarie, publicarea de către săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei noi caricaturi cu profetul Mahomed, afirmând că libertatea de exprimare nu este totuna cu „libertatea de a insulta”, informează AFP, citată de AGERPRES.

„Publicarea acestei caricaturi este o gravă provocare (…) libertatea presei nu înseamnă libertatea de a insulta”, a declarat premierul Ahmet Davutoglu pentru presă la Ankara înainte de a se urca în avion pentru o vizită la Bruxelles. „Noi nu putem accepta insultele la adresa profetului”, a insistat şeful guvernului turc.

Pe prima pagină a noului număr al revistei Charlie Hebdo după atacul de la sediul publicaţiei din Paris apare o caricatură cu profetul Mohamed ţinând în mână o pancartă cu mesajul „Je suis Charlie”, sloganul manifestanţilor care au demonstrat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste în care au fost ucise 17 persoane în trei zile în capitala Franţei.

Premierul turc a participat duminică, alături de preşedintele francez Francois Hollande şi alţi 50 de şefi de stat şi de guvern, la marşul solidarităţii de la Paris, organizat pentru apărarea libertăţii presei.

Publicarea caricaturii profetului Mahomed pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo a provocat numeroase reacţii de indignare şi ameninţări din partea liderilor politici şi a autorităţilor religioase din lumea musulmană.

Ziarul turc de opoziţie Cumhuriyet a publicat din „solidaritate” această caricatură, precum şi o reproducere în limba turcă a majorităţii articolelor şi desenelor apărute în Charlie Hebdo. Mai multe siteuri turceşti au publicat, de asemenea, această caricatură cu profetul Mahomed.

Navighează dupa cuvinte-cheie: