Premierul de la Kiev i-a propus Rusiei să-i restituie Ucrainei Crimeea împreună cu tehnica militară

17:26, 12 ianuarie 2018 | Externe | 2027 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prim-ministrul ucrainean, Vladimir Groisman, comentând o declaraţie a liderului rus, Vladimir Putin, privind o posibilă restituire a tehnicii militare, a propus ca Moscova să returneze şi Crimeea.

Acum câteva zile Putin a declarat că Moscova este dispusă să-i înapoieze Kievului corăbiile militare ce se mai află în Crimeea, precum şi tehnica aviatică şi cea blindată. Totodată, liderul rus a subliniat că această tehnică se află într-o stare extrem de proastă, aşa cum era ea atunci când Rusia a anexat peninsula.

La rândul său, şeful guvernului de la Kiev a declarat că Rusia, împreună cu tehnica militară, ar trebui să restituie şi Crimeea.

„O contraofertă preşedintelui Rusiei – propun împreună cu flota să fie restituită Crimeea. Suntem dispuşi să le acceptăm în timpul apropiat”, a spus Groisman, citat de presa ucraineană.

Rusia a încorporat peninsula Crimeea în componenţa sa în baza referendumului din 16 martie 2014, după ce puterea politică de la Kiev a fost preluată de opoziţie datorită unor proteste masive extrem de violente şi tragice, soldate cu numeroase victime. De atunci relaţiile dintre Kiev şi Moscova au degradat la cel mai de jos nivel din toată istoria relaţiilor bilaterale a celor două ţări.