Polonia a anulat vizita ministrului israelian al educaţiei, care anunţase că le va spune polonezilor adevărul fie că îl recunosc sau nu

15:08, 11 februarie 2018 | Externe | 2375 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Naftali Bennet avea programată vizita începând de miercuri 13 februarie şi urma să se întâlnească cu viceprimministrul Jarosław Gowin şi cu studenţi polonezi. Dar, luni 5 februarie, el a dat mai multe declaraţii considerate de partea poloneză dăunătoare acestui stadiu al discuţiilor bilaterale:

Sunt determinat să le spun răspicat că istoria a confirmat deja faptul că poporul polonez a avut o implicare dovedită în omorârea evreilor în timpul Holocaustului. Mă duc să le spun adevărul în locul în care adevărul s-a petrecut şi el nu depinde de o lege. … Trecutul nu poate fi rescris, viitorul îl vom scrie împreună.

În aceeaşi zi, vizita sa în Polonia a fost anulată, urmând a fi stabilită o altă dată după ce vor exista mai multe discuţii între cele două executive pe tema respectivă, a spus ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, căci declaraţiile lui Bennett nu ajută dialogul în acest moment şi, în acelaşi timp, arată că în Israel sunt păreri diferite. … O parte a opiniei publice, unii politicieni vor să acuze Polonia de complicitate în Holocaust şi aceasta este o problemă.

Premierul Natanyahu, care anunţase o şedinţa cabinetului său că: Nu vom avea nicio îngăduinţă pentru denaturarea adevărului, rescrierea istoriei sau pentru negarea Holocaustului, pare a face uitată o declaraţie comună a celor două guverne, dată în noiembrie 2016 la Ierusalim, după o întâlnire bilaterală în care se spune, printre altele:

Ambele guverne se opun cu fermitate oricărei forme de discriminare pe baze rasiale şi antisemitismului, ca şi oricăror încercări de denaturare a istoriei popoarelor evreu şi polonez prin negarea sau diminuarea victimelor evreieşti ale Holocaustului, sau prin utilizarea unor termeni greşiţi ai memoriei cum ar fi „Lagăre ale morţii poloneze”.

Trebuie să reamintim că în timpul războiului statul polonez fusese desfiinţat prin împărţirea între Germania şi Rusia, iar poporul polonez fusese şi el înglobat în cele două state agresoare.

De asemenea, pe lângă cei circa 3 milioane de evrei polonezi victime ale naziştilor, aceştia au ucis şi peste 2 milioane de etnici polonezi şi 1 milion de polonezi de alte etnii. În ceea ce priveşte victimele sovieticilor, acestea se cifrează la peste 150.000.’ Datele de mai sus fac dificilă definirea poporului polonez ca participant la Holocaust şi ca victimă a celor doi agresori şi a Holocaustului. Excepţiile, spune partea poloneză, trebuie discutate şi prezentate aşa cum sunt, fără a fi generalizate.

Oricum s-ar finaliza această dispută, este prima dată după aproape 75 de ani când un stat european membru NATO şi UE îndrăzneşte să se confrunte cu naraţiunea Holocaustului în versiunea sa oficială.

Paul Ghițiu

Sursa: solidaritateeuropeana.wordpress.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,