Partenerul strategic SUA lovește dur – România și Republica Moldova

11:15, 14 februarie 2020 | Externe | 974 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

SUA au revocat preferințele comerciale pentru unele națiuni în curs de dezvoltare. Printre victimele deciziei SUA se numără România, dar și republica Moldova.

Administrația Statelor Unite a modificat o prevedere din legile americane privind remedierea schimburilor comerciale, pentru a facilita sancționarea a aproximativ 20 de așa-numite țări în curs de dezvoltare, precum China, India, Africa de Sud, dar a inclus pe această listă Româniași Republica Moldova.

În acest sens luni, 10 februarie 2020, Oficiul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite (USTR) a emis o notificare în Registrul federal care actualizează lista țărilor desemnate ca în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate în conformitate cu legile privind taxele contravaloare ale Statelor Unite.

Potrivit Oficiului, legea federală specifică un anumit tratament diferențiat pentru importurile din țările în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate și obligă USTR să actualizeze periodic informația.Astfel, În registrul federal al Departamentului de Stat al SUA a apărut vestea năucitoare că România și Bulgaria nu mai sunt eligibile pentru preferințele comerciale, pe considerentul că SUA consideră toate țările UE drept țări dezvoltate.

Agenția Bloomberg notează că aceasta reduce pragul de declanșare a unei investigații a Statelor Unite cu privire la națiunile care dăunează industriilor americane cu exporturi subvenționate în mod nedrept.Știrea publicată de Bloomberg anunță că SUA au revocat subvențiile preferențiale ale Organizației Mondiale a Comerțului pentru anumite țări în curs de dezvoltare.

Lista respectivă include următoarele țări: Albania, Argentina, Armenia, Brazilia; Bulgaria; China; Columbia; Costa Rica; Georgia; Hong Kong; India; Indonezia; Kazahstan; Republica Kârgâză; Malaezia; Moldova; Muntenegru; Macedonia de Nord; România; Singapore; Africa de Sud; Coreea de Sud; Tailanda; Ucraina, și Vietnam.

USTR a declarat că decizia de a revizui metodologia țării în curs de dezvoltare pentru investigarea taxelor compensatorii a fost necesară, deoarece orientările anterioare ale SUA – care datează din 1998 – „sunt acum învechite”.

Decizia a fost luată de SUA la începutul acestei săptămâni, iar Bloomberg notează că scopul ei a fost simplificarea capacității SUA de a penaliza țările care îi fac concurență cu ”exporturi subvenționate în mod incorect”.

Bloomberg mai spune că țările vizate ar fi fost China, India și Africa de Sud, dar uite că victimele colaterale sunt România, Bulgaria, dar și Republica Moldova, pe care SUA se laudă pe de altă parte că le susține și le impune și sacrificii în acest sens.

Cel mai ciudat este că României i se impun foarte multe renunțări în numele parteneriatului strategic care însă nu mai este valabil și când SUA ar trebui să ajute România!

Potrivit Bloomberg, mișcarea ar reflecta frustrarea lui Donald Trump că țări precum China și India primesc beneficii comerciale preferențiale ca națiuni în curs de dezvoltare din partea Organizației Mondiale a Comerțului, el declarând că dacă China și India sunt națiuni în curs de dezvoltare, atunci și SUA este o națiune în curs de dezvoltare.

OMC acorda acest sprijin țărilor în curs de dezvoltare pentru a ajuta țările sărace să reducă sărăcia, șomajul și a se integra în sistemul de comerț mondial.

Sursa: https://ro.sputnik.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,