Olandezii au respins acordul de asociere Ucraina-UE

09:44, 7 aprilie 2016 | Externe | 1249 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Olandezii au respins acordul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. Conform rezultatelor referendumului organizat pe 6 aprilie, 61,1 la sută din alegători s-au pronunțat împotriva acestui document. Scrutinul a fost validat, din momentul în care l-a acesta au participat 32,2 la sută din cetățenii cu drept de vot.

În cazul votului negativ, parlamentul Olandei va fi nevoit să revină asupra discuțiilor pe marginea ratificării acordului. Victoria oponenților acordului de asociere UE-Ucraina este mai curând simbolică, respingerea documentului fiind în în competența Consiliului European.

După publicarea primelor rezultate oficiale, președintele Petro Poroșenko a declarat că referendumul nu și-a propus să ia în discuții acordul de asociere UE-Ucraina, ci reprezintă un atac în adresa unității Europei, un atac în adresa răspândirii valorilor europene.

“Sunt convins că acest eveniment strategic nu reprezintă o piedică în drumul Ucrainei spre Europa. Vreau să declar cu toată responsabilitatea că Ucraina va continua să implementeze acordul de asociere și va crea zone de comerț liber cu Uniunea Europeană, deoarece aceasta este o cale spre modernizare și consolidare a independenței Ucrainei”, a declarat Poroșenko.

Statul ucrainean s-a implicat și el activ în campania din Olanda, încercând să promoveze imaginea pozitivă a statului prin spoturi publicitare la posturile TV olandeze și Euronews.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că țara sa nu va putea să ratifice acordul de asociere Ucraina-UE în cazul în care rezultatul final al referendumului va fi unul negativ.

„În cazul în care rezultatele vor rămâne aceleași, nu vom putea continua procesul de ratificare a acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Aceasta este poziția mea politică… Însă pentru o decizie finală avem nevoie de rezultate exacte. Vom iniția consultări cu guvernul. Mai târziu, vom dialoga cu parlamentul și partenerii europeni. Toate acestea necesită timp. E vorba mai curând de săptămâni decât zile”, a comentat premierul olandez în rețelele de socializare.

Ce argumente au folosit oponenții semnării acordului de asociere UE-Ucraina?

Inițiatorul referendumului anti-ucrainean a fost portalul satiric GeenStijl, care a folost o multitudine de argumente în favoarea campaniei sale. În primul rând, caracterul sistemic al corupției din Ucraina, dar și scandalul Panama papers, în care ar fi fost implicat și Petro Poroșenko.

Un punct forte a fost și asistența financiară susbtanțială din contul bugetului UE, pe care Bruxellesul i-a promis guvernului de la Kiev.

Un alt argument al oponenților asocierii Ucrainei a fost “salvarea democrației” (“Red de democratie!”), adică necesitatea consultării poporului în subiectele ce țin de interesele naționale.

Printre argumente mai originale a fost și tratamentul inuman aplicat puilor de găină la fermele avicole din Ucraina.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,