Olanda vrea să modifice Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina

13:51, 8 iunie 2016 | Externe | 1399 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Guvernul olandez vrea să modifice unele dispoziții ale Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, scrie publicaţia austriacă „Die Presse”, citând diplomați olandezi care susţin că guvernul din Olanda intenționează să opereze aceste modificări în contextul referendumului olandez din aprilie, în care majoritatea votanţilor s-au pronunţat împotriva ratificării Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE.

Guvernul de la Haga preferă diplomația liniștită din culise, iar acum, când Olanda deţine președinția UE, partea olandeză are posibilitatea de a încerca să schimbe anumite puncte din acordul UE-Ucraina” – se arată în articolul publicat de „Die Presse”.

În special, este vorba despre excluderea din Acordul de asociere a punctului referitor la cooperarea dintre Ucraina și UE în domeniul apărării sau cel puțin modificarea condițiilor pentru o astfel de cooperare.

Haga îşi explică poziția afirmând că menținerea securității în Europa și în Ucraina nu este inclusă între obiectivele UE, de această problemă trebuind să se ocupe NATO. În plus, olandezii doresc garanţii că Ucraina nu va primi acces automat la sursele financiare ale UE. De asemenea, potrivit Guvernului olandez, acordul cu privire la asocierea dintre UE şi Ucraina nu trebuie să garanteze că Ucraina ar putea fi acceptată ca al 29-lea stat membru al UE.

Pentru a modifica textul tratatului UE-Ucraina, Haga va trebui să solicite acordul tuturor statelor membre ale UE care l-au ratificat deja în forma sa actuală. În același timp, împotriva modificării acordului se pronunţă Polonia și cele trei țări baltice, iar aprobarea acestora asupra acordului este, de asemenea, necesară. Cele patru ţări insistă în mod special asupra menținerii în acord a punctului referitor la cooperarea tehnico-militară dintre UE și Ucraina.

Publicația „Die Presse” mai notează că este puțin probabil ca Olanda să ajungă la o decizie înainte de 23 iunie, data la care este programat referendumul asupra apartenenţei Marii Britanii la UE. În plus, pentru a schimba termenii documentului, este necesar acordul Ucrainei.

sursa: Rador

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,