Nou summit cu „formidabilul” la orizont

08:57, 25 septembrie 2018 | Externe | 807 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele SUA Donald Trump, a declarat luni, cu ocazia reuniunii Adunării Generale ONU, că probabil se va întâlni din nou, „destul de curând”, cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

La un an după ce Donald Trump ameninţa Coreea de Nord cu o intervenţie militară, preşedintele SUA a explicat: „Atunci era o lume diferită. Era o perioadă periculoasă. Acum, după un an, situaţia este mult diferită”.

„Preşedintele Kim a fost foarte deschis şi, sincer, a fost formidabil”, a declarat liderul de la Casa Albă care anul trecut îl ameninţase direct pe cel pe care l-a numit „Rocket Man”.

„Cred că vrea într-adevăr să se întâmple ceva”, a continuat Donald Trump, confirmând organizarea unui al doilea summit după prima lor întâlnire, în iunie, la Singapore. „Va fi un format similar, probabil într-un loc diferit”, a precizat el în cursul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

Donald Trump a subliniat că secretarul de Stat american, Mike Pompeo, face pregătiri pentru un nou summit SUA-Coreea de Nord care ar urma să aibă loc „destul de curând”.

La rândul său, Kim Jong-Un vrea o nouă întrevedere cu Donald Trump, pentru accelerarea procesului denuclearizării, a transmis joi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In. Liderul de la Seul a făcut aceste declaraţii la revenirea în Coreea de Sud, după întâlnirea de trei zile pe care a avut-o cu Kim Jong-Un la Phenian. Liderul nord-coreean a promis că va permite accesul inspectorilor internaţionali pentru a verifica dezafectarea unui poligon de testare a rachetelor şi a unei baze de lansare. În plus, Kim Jong-Un s-a angajat să desfiinţeze un important complex atomic dacă şi Statele Unite vor adopta „măsuri corespunzătoare”.

Donald Trump s-a declarat „foarte încântat” de propuneri, iar secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat că Washingtonul este „pregătit să continue imediat” dialogul cu Phenianul.

Sursa: cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,