Noi dezvăluiri în scandalul LuxLeaks

16:55, 15 decembrie 2014 | Externe | 1151 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Noi dezvăluiri au fost publicate marţi, 9 decembrie, de mass-media internaţionale în cazul scandalului LuxLeaks privind sistemul masiv de optimizare fiscală din Luxemburg ce a permis unor multinaţionale să se sustragă de la plata unor impozite, sistem aplicat atunci când Jean-Claude Juncker (în imagine) era premierul acestei ţări, relatează AFP, citată de AGERPRES.

Aceste dezvăluiri, care vizează în special Skype şi Walt Disney, survin în ajunul depunerii oficiale a jurământului de către Juncker, în prezent preşedinte al Comisiei Europene, şi întregul nou executiv european.

Sprijinindu-se pe cele 28.000 de pagini din documente obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), aproximativ 40 de publicaţii au dezvăluit la începutul lunii noiembrie faptul că între 2002 şi 2010, atunci când Juncker era premier, Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, între care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon şi AIG, cu scopul de a le reduce impozitele, privând astfel statele europene de miliarde de euro reprezentând încasări fiscale.

Sistemul de „tax ruling” permite unei companii să solicite în avans informaţii asupra modului în care situaţia sa fiscală va fi tratată într-o ţară şi este utilizat de multinaţionale pentru a realiza o optimizare fiscală.

Potrivit publicaţiei belgiene Le Soir, un nou val de documente vizează 35 de companii, printre care Skype, Walt Disney, Bombardier, Telecom Italia sau Koch Industries, în afaceri datând din perioada 2003-2011.

Publicaţia citată menţionează „împrumuturi hibride (Bombardier), deduceri fiscale spectaculoase (95% din venituri pentru Skype) sau impozite foarte mici (0,28% pentru Walt Disney Luxembourg)”.

Noul val de dezvăluiri Luxleaks îl presează pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să combată evaziunea fiscală în Uniunea Europeană, notează Ziarul Financiar.

Adversarii politici ai lui Juncker, unul dintre pionii importanţi în încheierea acordurilor dintre statul luxemburghez şi companii, spun că „el nu poate fi lăsat să elucideze singur dimensiunile practicilor companiilor multinaţionale de a evita responsabilităţile fiscale“ şi că vor grăbi investigarea practicilor din domeniul fiscalităţii europene.

„Obiectiv vorbind sunt slăbit pentru că Luxleaks sugerează că aş fi participat la scheme care încalcă reguli elementare de etică şi de moralitate“, a declarat Juncker pentru publicaţia franceză Liberation.

Reprezentanta organizaţiei militante Oxfam acuză decidenţii europeni că fac prea puţin pentru a combate evaziunea fiscală practicată de companii, scrie Euractiv.

„Continuând să nu facă mai nimic, liderilor europeni pare să nu le pese prea mult că lasă să le scape printre degete venituri de miliarde din taxe. Nici Parlamentul European nu răspunde corespunzător, refuzând să lanseze o comisie de anchetă într-o chestiune care presupune pierderea de bani care ar fi trebuit să intre în buzunarul public“, afirmă Natalia Alonso, director adjunct responsabil de campanii în cadrul Oxfam.

Preşedintele grupului parlamentar ALDE (Alianţa Liberal-Democraţilor) din Parlamentul European Guy Verhofstadt a declarat că va cere colegilor săi să grăbească redactarea raportului care analizează evaziunea fiscală în Uniunea Europeană. „Noile dezvăluiri arată că aceasta este o problemă europeană care are nevoie de o soluţie europeană. Cetăţenii şi micile întreprinderi îşi plătesc taxele, în timp ce marile corporaţii par să aibă o gamă largă de posibilităţi de a evita plata taxelor.“