Negarea genocidului armean nu reprezinta delict – decizie CEDO

17:53, 16 octombrie 2015 | Externe | 1518 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, joi, ca negarea genocidului armean de catre Turcia nu constituie un delict.

Judecatorii CEDO au decis ca Elvetia a incalcat dreptul la libera exprimare al unui politician turc, dupa ce l-a condamnat pentru ca a negat ca masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman din 1915 ar fi fost genocid, scrie Reuters.

Dogu Perincek, liderul formatiunii politice nationaliste Partidul Patriotic, a fost condamnat de catre un tribunal elvetian, dupa ce a vorbit despre uciderea armenilor la mai multe evenimente publice oraganizate in Elvetia in 2005. Toate apelurile lui au fost respinse, asa ca politicianul a depus plangere la CEDO in iunie 2008.

„Nu este o dezbatere istorica sau o disputa legala. Este o aparare a tarii, o lupta pentru independenta”, a reactionat Perincek pe pagina sa de Twitter la decizia CEDO.

Judecatorii de la Strasbourg au stabilit ca nu era necesara condamnarea lui Dogu Perincek pentru a proteja drepturile comunitatii armene.

Masacrarea armenilor de catre turci in 1915 reprezinta un subiect extrem de delicat atat in Turcia si in Armenia, cat si in strainatate. In timp ce turcii accepta faptul ca armenii crestini au fost ucisi de catre fortele otomane in timpul Primului Razboi Mondial, oficialii de la Ankara neaga ca a fost vorba despre un atac sistemantic asupra civililor si refuza sa il priveasca drept un genocid.

Un scandal diplomatic intre Turcia si Uniunea Europeana s-a iscat recent, dupa ce presedintele Germaniei Joachim Gauck a folosit termenul genocid intr-un discurs tinut in aprilie 2015 despre uciderea armenilor de catre turci. Papa Francisc a folosit acelasi cuvant facand referire la masacrul armenilor, declansand o alta criza diplomatica.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,