NATO ar putea crea un departament de comunicare pentru contracararea propagandei ruse

09:46, 28 ianuarie 2016 | Externe | 1183 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea de a crea un departament special de comunicare pentru contracararea presupusei campanii ruse de propagandă prin televiziune şi Internet, informează site-ul agenţiei Reuters.

NATO şi Uniunea Europeană au exprimat preocupări privind utilizarea de către Rusia a televiziunilor şi Internetului pentru o campanie deliberată care ar viza dezinformarea. UE a creat în 2015 un departament special pentru combaterea propagandei ruse.

Un proiect al NATO obţinut de agenţia Reuters relevă planuri de creare a unui departament special pentru folosirea unor tactici militare în scopul înţelegerii adversarilor şi influenţării publicului străin. Documentul de 23 de pagini, parte a unui plan amplu al NATO, reprezintă însă un subiect sensibil.

„NATO analizează modalităţi strategice care să fie transpuse în cuvinte şi acţiuni adaptate în mod adecvat, cultural, pentru a fi acceptate de un public larg şi a contracara campaniile rivalilor”, precizează documentul.

Ideea unei campanii NATO este favorizată de Marea Britanie şi de alte ţări, dar Statele Unite susţin că au o atitudine reticentă faţă de utilizarea propagandei.

Oficialii NATO argumentează că cele 28 de state democratice şi-au construit credibilitatea pe transparenţă şi adevăr.

„Unul din principalele principii ale NATO este că nu putem contracara propaganda prin propagandă”, a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citată de Reuters.

Rusia a creat un trust media care are sute de jurnalişti, Sputnik, în scopul contracarării agresivei propagande occidentale. De asemenea, Moscova este foarte activă pe Internet, inclusiv pe site-uri de socializare şi pe bloguri.

La rândul său, NATO ar putea declasifica mai rapid imagini pentru a fi utilizate în momentul emiterii avertismentelor de securitate şi va intensifica activităţile de comunicaţii în medii de socializare online.

sursa: Mediafax

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,