Moscova ripostează simetric: mai mulți diplomați britanici vor fi expulzați din Rusia

12:56, 15 martie 2018 | Externe | 1282 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Joi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova va expulza din țară mai mulți diplomați britanici ca răspuns la acțiunile similare ale Londrei, informează presa rusă.

Fiind solicitat să precizeze când se va întâmpla asta, Lavrov a răspuns: „În curând”.

Tot joi reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova a încercat să inițieze un dialog cu Londra în legătură cu otrăvirea spionului Skripal, însă partea britanică este absolut netransparentă și refuză să coopereze.

Fostul ofițer al GRU, Serghei Skripal, a obținut azil în Marea Britanie după un schimb de spioni dintre Moscova și Washington în anul 2010.

Pe 4 martie curent Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți fără cunoștință în orașul Solsbery. Autoritățile britanice s-au grăbit să anunțe că cei doi ar fi fost otrăviți cu un gaz denumit „noviciok”, ce ar fi fost adus din Rusia.

Moscova a negat cu vehemență implicarea sa în acest caz. Mai mult, autoritățile ruse au cerut probe ale acestui gaz, precum și alte informații despre incident. Londra a refuzat categoric să discute cu Moscova, însă a declanșat un scandal internațional de proporții.

Ulterior premierul britanic, Theresa May, a acuzat direct Rusia de implicare în acest caz și a declarat că țara sa încetează contactele la nivel înalt cu Moscova, urmând, totodată, să expulzeze 23 de diplomați ruși.

Moscova a calificat comportamentul Londrei drept unul isteric și drept o provocare grosolană, avertizând că Marea Britanie va trebuie să suporte consecințe.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,