Mogherini critică ignorarea atrocităţilor comise în Nigeria, în contrast cu atenţia faţă de atacurile din Franţa

13:36, 17 ianuarie 2015 | Externe | 882 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat miercuri, 14 ianuarie, asupra sporirii puterii grupării islamiste armate Boko Haram în Nigeria, criticând, totodată, faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa.

„Defilând duminică la Paris (la Marşul solidarităţii n.red.), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care, de fapt, este foarte aproape”, a afirmat Federica Mogherini, în timpul unei dezbateri desfăşurate la Parlamentul European. „Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă (…) Trebuie să fim coerenţi atât la Paris, cât şi în Nigeria”, a punctat şefa diplomaţiei europene, potrivit agenţiei France Presse, citată de AGERPRES.

Gruparea Boko Haram s-a evidenţiat în luna aprilie 2014, odată cu răpirea a sute de liceene în Nigeria. De atunci, această grupare islamistă radicală şi-a intensificat atacurile în nord-estul acestei ţări, unde doreşte să instaureze un „califat”, iar pe data de 3 ianuarie a anului în curs a comis un masacru cumplit în localitatea Baga. Trupele nigeriene s-au dovedit incapabile să facă faţă luptelor cu insurgenţii Boko Haram, care au pătruns şi în Camerun, unde se confruntă cu armata acestei ţări, gruparea islamistă ameninţând şi alte două state vecine cu Nigeria, respectiv Ciad şi Niger.

În total, violenţele au provocat „un milion şi jumătate de refugiaţi”, dintre care 37.000 au plecat către Camerun şi 11.000 către Ciad, întreaga regiune riscând să fie destabilizată, a mai avertizat Federica Mogherini. Aşadar, „trebuie să acţionăm, atât sub aspectul securităţii cât şi pe plan umanitar” şi „indiferent ce vom face, trebuie să cooperăm strâns cu statele din regiune şi cu ONU”, a indicat în continuare şefa diplomaţiei europene. Ea a precizat că UE este pregătită să ofere fonduri forţei multinaţionale desfăşurate în zonă de şase state din regiune.

Și mai mulţi eurodeputaţi au atras atenţia asupra grupării Boko Haram, ale cărei acţiuni au fost eclipsate în ultimele zile de atacurile teroriste din Franţa, şi au cerut o acţiune la nivelul UE. Unii dintre ei au înălţat în plenul PE o pancartă pe care scria „Je suis Baga”, aluzie la sloganul „Je suis Charlie” – simbol al solidarităţii cu victimele atacului asupra publicaţiei Charlie Hebdo.