Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei se revoltă împotriva indicaţiilor Washingtonului şi pledează pentru o politică externă germano-franceză suverană

17:19, 5 decembrie 2017 | Externe | 907 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, citat de presa germană, susţine că ţara sa, dar şi întreaga Europă, ar trebui să aibă o politică externă proprie, ce ar răspunde intereselor europene, în loc să aştepte indicaţii de la Washington.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, ministrul a afirmat că Berlinul şi Parisul ar trebui, împreună, să devină forţa motrice în dezvoltarea Europei şi să nu se afle în permanenţă în aşteptarea deciziei SUA, după care să reacţioneze.

Referindu-se la schimbările ce au intervenit în relaţiile transatlantice, Sigmar Gabriel a subliniat că Germania şi Europa au nevoie de o nouă politică faţă de America. Mai mult, şeful diplomaţiei de la Berlin îl critică pe preşedintele SUA, Donald Trump, în timpul mandatului căruia relaţiile transatlantice au degradat.

Interesant este şi faptul că oficialul german a sugerat că rolul decisiv pe care l-au jucat în politica mondială SUA până adineauri ţine de trecut. Acest rol ar putea să nu mai fie acceptat în mod tacit de Berlin de acum înainte. Gabriel mai observă că Germania a devenit pentru SUA „una dintre” ţările partenere şi în relaţiile bilaterale ar putea să intervină spiritul unei concurenţe ce nu a existat până la acest moment.

„Noi trebuie să ne stabilim singuri poziţiile noastre şi, în caz de necesitate, să trecem peste linie, între parteneri, dar să urmărim propriile noastre interese”, susţine ministrul.

El s-a referit în acest context la sancţiunile antiruseşti asupra cărora au insistat SUA şi pe care ţările europene le-au acceptat cu docilitate. Măsurile respective ar putea să afecteze, la ora actuală, securitatea energetică a Germaniei, deoarece vizează gazoductul rusesc North Stream 2. De asemenea, Gabriel a avertizat cu privire al pericolele ce ţin de o eventuală reziliere a acordului nuclear cu Iranul, or, în opinia lui, un asemenea pas ar putea spori pericolul declanşării unui nou război şi asta va afecta securitatea ţării sale.

Germania ar trebui să analizeze cu mai mult sânge rece atunci când interesele sale şi cele ale SUA vin în contradicţie, a mai subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin. El consideră că în actualele realităţi ale politicii mondiale situaţia Germaniei şi a Europei este prea puţin confortabilă.