Marea Britanie încetează contactele bilaterale cu Rusia și expulzează 23 de diplomați ruși

18:06, 14 martie 2018 | Externe | 3081 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Tensiunile din relațiile ruso-britanice au atins cote maxime, iar la Londra au fost anunțate azi decizii extrem de dure, de natură să conducă la o degradare și mai pronunțată a relațiilor cu Moscova, pretextul fiind cazul de otrăvire a spionului Serghei Skripal.

Miercuri, premierul britanic, Theresa May, a venit în fața parlamentului de la Londra pentru a vorbi despre incidentul cu otrăvirea lui Skripal. Amintim că autoritățile britanice învinuiesc Rusia că ar fi pus la cale otrăvirea. Pe de altă parte Moscova respinge categoric acuzațiile ce i le aduce Londra, subliniind că ultima nu a prezentat niciun fel de dovezi și nici măcar nu a respectat prevederile dreptului internațional referitoare la astfel de incidente. Autoritățile ruse le acuză, la rândul lor, pe cele britanice că au declanșat acest scandal bazându-se exclusiv pe emoții și că pentru asta Londra va trebui să poarte răspundere.

Marea Britanie a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a dezbate acest caz, a anunțat întreruperea contactelor cu Rusia la nivel înalt, expulzarea a 23 de diplomați ruși și retragerea invitației pe care pretinde că i-a adresat-o anterior lui Serghei Lavrov de a vizita Londra. Diplomația de la Moscova a declarat că o astfel de invitație nici măcar nu a fost recepționată.

Însă britanicii nu îndrăznesc să rupă definitiv relațiile diplomatice cu Moscova. Premierul May a declarat că nu este în interesul regatului să înceteze toate contactele cu Rusia. „Însă după acest atac ticălos față de țara noastră relațiile nu mai pot fi cele de până acum”, a declarat Theresa May.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că maniera în care se comportă Londra trădează îndoiala ce marchează tot acest discurs declanșat împotriva Moscovei.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,