Liderii celor două Corei se întâlnesc la Phenian

08:44, 18 septembrie 2018 | Externe | 829 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a întâmpinat marţi la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in care participă la cel de-al treilea summit dintre cele două ţări, ce vizează avansarea discuţiilor privind denuclearizarea şi încheierea oficială a războiului coreean, relatează Reuters.

Sute de nord-coreeni purtând costume şi rochii tradiţionale l-au întâmpinat de asemenea pe Moon, cu flori şi fluturând steagurile peninsulei coreene şi al Coreei de Nord. Pe o pancartă din spatele lor se putea citi: „Salutăm cu ardoare vizita preşedintelui Moon Jae-in în Phenian!”

Summitul dintre cele două Corei va fi un test de turnură pentru o altă întâlnire pe care Kim i-a propus-o recent preşedintelui american Donald Trump, dând indicii dacă Kim este serios în ceea ce priveşte denuclearizarea, un angajament pe care l-a făcut în prima lor întâlnire din iunie.

Trump i-a cerut lui Moon să fie „negociator şef” între el şi Kim, potrivit ofiţerilor lui Moon, după ce Trump a anulat luna trecută o vizită la Phenian prin secretarul său de stat.

Washingtonul doreşte să vadă o acţiune concretă în favoarea denuclearizării din partea Coreei de Nord, înainte de a ajunge la un obiectiv cheie al Phenianului, declararea oficială a sfârşitului războiului coreean din 1950-1953.

„Dacă dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA va fi reluat după această vizită, ar avea o semnificaţie importantă în sine”, a spus Moon înainte de plecare.

Subliniind provocările viitoare, oficialul Coreei de Nord, Rodong Sinmun, a declarat marţi că „responsabilitatea cade în mod direct asupra Statelor Unite” pentru stagnarea discuţiilor privind denuclearizarea.

Sursa:mediafax.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,