Le Monde: „Secolul al XXI-lea nu va fi american”

17:25, 19 decembrie 2017 | Externe | 929 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Începând cu anul 1917, SUA au reprezentat pentru națiunile europene garanția în ultimă instanță atunci când Occidentul era amenințat de militarismul prusac, de regimul nazist sau de cel communist. Astfel SUA au câștigat o autoritate deplină în fața Europei.

Filosoful francez, Pascal Bruckner, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde, intitulat “Secolul al XXI-lea nu va fi american”, afirmă: chiar dacă în acest an liderul american, Donald Trump, a ajuns în atenția întregului mapamond, pentru SUA această perioadă poate fi considerată drept început al declinului hegemoniei americane.

„Sigur, America nu va pierde, de la o zi la alta, nici puterea militară şi nici puterea economică. Dar ea apare ca prizonieră între „vociferările” lui Donald Trump şi o gîndire politică corectă insuportabilă, ce ia amploare în spaţiul universitar.”, a declarat gânditorul francez pentru Le Monde.

Unele dintre indiciile care demonstrează că America a început „să iasă din istorie” este venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Un alt semn ar putea fi considerat ieșirea Marii Britanii din UE și nu în ultimul rând mișcările secesioniste din Catalonia și nordul Italiei.

„Cu Donald Trump în Statele Unite şi cu dorinţa britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, asistăm la un sfîrşit de epocă. America şi Marea Britanie se sabordează, încercând, de fapt, tocmai să-şi regăsească grandoarea pierdută”, mai spune Pascal Brucker.

Acest declin, mai arată Bruckner, nu sună ca o veste bună într-un moment când Occidentul este ameninţat din atâtea direcţii, dinspre Rusia, dintre Orientul apropiat, dinspre Africa. Dar pe termen lung, secolul în care trăim s-ar putea să fie mai degrabă chinez, brazilian sau indian, decât american. În acest context, însă, un cuvânt extrem de important l-ar putea avea… Uniunea Europeană.