JUNALIŞTI turci, arestaţi pentru că l-au criticat pe Erdogan şi guvernarea AKP, partid câştigător în alegerile generale de duminică

14:38, 3 noiembrie 2015 | Externe | 2027 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Doi editori ai unei publicaţii din Turcia care critică guvernarea statului au fost arestaţi şi exemplarele ultimului număr al revistei au fost confiscate, la o zi după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat alegerile generale de duminică din Turcia, informează site-ul postului RFE/RL.

Arestările au avut loc după ce revista săptămânală Nokta a deschis ultimul număr cu un articol anti-guvernării Turciei, cu titlul: „Luni, 2 noiembrie, începutul războiului civil turc”, la o zi de la alegerile generale din Turcia, câştigate de AKP, partidul din care fac parte preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Pe prima pagină a publicaţiei apărea o fotografie a lui Erdogan, fondatorul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării.

Marţea trecută (27 octombrie), poliţia turcă a efectuat razii la birourile unui grup media care critică deciziile lui Erdogan, razii finalizate cu retragerea licenţei de emisie a două posturi televizate de ştiri.

Criticii au acuzat, în mod repetat, Guvernul Turc şi pe Erdogan pentru îngrădirea libertăţii de exprimare a presei, subliniind că Erdogan a devenit din ce în ce mai autoritar de când a devenit preşedinte în august 2011 şi că numărul celor puşi sub acuzare pentru presupusele insulte aduse la adresa lui a crescut.

Editorii altor publicaţii turceşti care critică guvernarea Turciei au declarat că se aşteaptă la o perioadă de mare represiune după ce AKP a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile generale de duminică.

Săptămâna trecută, doi minori, cu vârste de 12 şi 13 ani, au fost puşi sub acuzare de autorităţile turce, pentru că l-au insultat pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, distrugând un afiş cu imaginea acestuia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi băieţi ar putea fi condamnaţi la închisoare, primind împreună pedepse de la 14 luni până la patru ani şi opt luni.

Autorităţile turce au deschis dosare penale pe numele a numeroşi artişti, jurnalişti şi elevi, care ar fi adus insulte conducerii Turciei. În decembrie 2014, un minor de 17 ani a fost arestat din sala de clasă, reţinut pentru câteva zile în baza unei acuzaţii similare şi a primit o sentinţă de 11 luni cu suspendare, decizie care a atras revolta publică.

sursa: Mediafax