Jimmy Carter a trimis Rusiei hărți cu pozițiile combatanților jihadiști din Siria

15:12, 23 octombrie 2015 | Externe | 1263 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fostul președinte american Jimmy Carter a oferit Rusiei hărți cu pozițiile din Siria ale jihadiștilor din Statul Islamic (SI) și ale altor grupări islamiste radicale, a anunțat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenția EFE.

‘Confirm că Jimmy Carter ne-a propus să ne trimită hărțile pe care le deține centrul său (Centrul Carter) și care prezintă actualele poziții ale grupărilor combatante din Siria (…) inclusiv pozițiile forțelor guvernamentale, ale SI și ale altor grupări’, a indicat sursa citată. Purtătoarea de cuvânt a ținut să precizeze că respectivele date nu sunt secrete, multe dintre ele fiind deja disponibile pe site-ul centrului condus de fostul președinte american. ‘Oricum, am primit cu gratitudine gestul președintelui’, a completat Maria Zaharova.

Carter ‘susține unirea eforturilor în lupta împotriva terorismului și este preocupat de destinul poporului sirian’, a apreciat în continuare purtătoare de cuvânt a MAE rus, menționând totodată că, din punctul de vedere al Moscovei, ar fi mai ‘logic și eficient dacă o asemenea poziție constructivă ar fi arătată și de cei de la Washington care dispun de toate informațiile la acest capitol’.

Ea a spus mai departe că Rusia și-ar dori să primească informații din partea unui alt domn ‘Carter’, respectiv actualul ministru american al apărării, Ashton Carter. Dar, ‘din păcate, la Pentagon nu doar că se respinge propunerea privind schimburile de informații despre pozițiile SI în Siria, dar se manifestă și reticențe față de cooperare, cum ar fi de exemplu cooperarea în acțiuni umanitare’, a mai indicat Maria Zaharova.

Jimmy Carter, care a declarat că îl cunoaște ‘foarte bine’ pe președintele rus, Vladimir Putin, i-a trimis acestuia din urmă săptămâna trecută o scrisoare în care îi propune să-i trimită o copie a hărților ce permit efectuarea de bombardamente precise în Siria, unde forțele aeriene ruse au început pe 30 septembrie o campanie de raiduri aeriene, operațiuni similare împotriva jihadiștilor fiind desfășurate de anul trecut și de o coaliție antijihadistă condusă de SUA.

sursa: Agerpres

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,