Ivanka Trump a Coreii de Nord: sora lui Kim Jong Un este senzaţia J.O. din Coreea de Sud

17:59, 12 februarie 2018 | Externe | 3020 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Lumea s-a dat cu fundul în sus. Începe să semene cu cea din filmele lui Disney şi Marvel Production, cu Spider Man,  Alice în Ţara Minunilor,  Muppets, John Carter de pe Marte, Frumoasa şi Bestia, Incredibilul Hulk, The Transformers,  G.I. Joe – un erou american adevărat,  Robo Cop,  Atacul roşiilor ucigaşe, Căpitanul America, Merry Popins se întoarce (pe ecrane, la următorul Crăciun), sau Piraţii din Caraibe 6, vine în 2021.

Kim Yo Jong , sora frumoasă a  lui Kim Jong Un, dictatorul Coreii de Nord (adică Frumoasa şi Bestia) a sosit în Coreea de la Sud de paralela 38° şi a stat în tribună la deschiderea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang la doi paşi de secretarul de Stat american Tillerson (G.I. Joe – un erou american adevărat, Căpitanul America) şi este limpede că, dacă  s-ar întâmpla ca diplomaţia să fie şi ea probă la Olimpiada de Iarnă, cu siguranţă că sora liderului nord-coreean ar câştiga medalia de aur!  (Alice în Ţara Minunilor)

La întâlnirea cu preşedintele Moon Jae-in, Kim Yo Jong a scris în cartea de ceremonii a Preşedinţiei sud-coreene: „Sper ca Phenianul şi Seoulul să fie alături în inimile poporului nostru şi să mergem înainte, spre viitor şi către prosperitatea unificării noastre”, referindu-se la capitalele celor două Coreei. (adică The Transformers)

Foto: Kim Yo Jong i-a transmis preşedintelui Moon al Coreii de Sud (stânga) invitaţia fratelui ei de a-l vizita în Coreea de Nord.

Populară şi în Nord şi în vârstă de 30 de ani, Kim a devenit instantaneu „Steaua din Pyeongchang”, favorita fotoreporterilor şi a breaking news-urilor de pe televiziuni – toţi sunt curioşi şi dornici s-o întâlnească, cei mai mulţi o acceptă, câţiva cinici sunt sceptici ( Atacul roşiilor ucigaşe, The Muppets Show) etc. Nouă, ca expert trăit de când se ştie în relaţii internaţionale, această vizită şi primire miraculoasă ne spune că, aproape sigur, domnişoara Kim a zgâlţâit din temelii percepţia generală de până acum despre Coreea de Nord, ca o ţară demodată şi militarizată şi atât (Merry Popins se întoarce)

Kim fata, primul membru al dinastiei Kim din Nord, care vizitează Sudul după  armistiţiul din 1953 de după războiul coreean va rămâne figura emblematică a Olimpiadei de Iarnă de la PyeongChang 2018.

Foto: Palatul prezidenţial din Seoul: preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în dreapta, şi sora liderului nord-coreean Kim Jong Un scriu istoria anului 2018. Au stat apoi faţă-în-faţă la prânzul de la Casa Albastră.

După întâlnirea de la Palatul Prezidenţial, sora liderului din Nord şi preşedintele din Sud împreună cu soţia sa, Kim Jung-sook   – o cheamă aproape la fel ca pe vizitatoarea de dincolo – au stat în tribună la un loc toţi, la meciul de hockey dintre echipele unificate ale celor două Corei şi Elveţia, scorul nu contează. Întrebată de un reporter ce impresii îi fac oraşul Seoul, Kim a răspuns: “Nu-l simt că mi-ar fi nefamiliar”. Două negaţii dau o afirmaţie, e bine, foarte bine…

Acasă, Kim Yo Jong, este la fel de tare ca şi la sud de Panmunjon, oraşul de la frontierele vechi de 65 de ani dintre fraţi  şi surori. La fel ca şi fratele ei, a studiat în Elveţia şi  apoi în ţară şi se crede că este cea mai tânără din cei şapte fraţi din patru mame ai tatălui lor Kim Jong Il, ea şi liderul au şi aceeaşi mamă. A fost mereu apropiată de tatăl ei, după ce s-a întors din Europa a primit diferite posturi în guvernare, PR şi administraţie. Anul trecut a fost promovată în Biroul Politic al partidului comunist nord-corean, este mereu lângă fratele ei, organizează evenimente publice, este manager al Departamentului de propagandă şi agitaţie al partidului, se ocupă de logistici, iarăşi de relaţii publice interne şi, iată, internaţionale, în ultima se dovedeşte imbatabilă (Robo Cop). Este, fără îndoială una din cele mai influente persoane din preajma liderului, experţii spun că a condus pentru o vreme ţara în 2014, când frate-su a avut o criză prelungită de gută.

Foto: la Olimpiadă, cu colegul de călătorie Kim Yong Nam, şeful ceremonialului de Stat nord-coreean, 10 februarie 2018

Comentând prezenţa ei la Olimpiadă, experţi americani spun, că prezenţa ei acolo este calculată ca o replică la posibila venire a Iovankăi Trump la ceremonia de închidere a Jocurilor, şi tot ei comentează: “Kim Yo Jong este o contrapondere prefectă vizavi de Iovanka şi este, de asemenea, un semnal în sensul că ţara ei, Corea de Nord, nu mai este acel stat ieşit din minţi şi bătut de soartă din vremurile Războiului Rece, ci dimpotrivă, are femei tinere şi capabile, are viitori lideri“.

Foto: Aceeaşi Kim, de astă dată cot la cot cu comuniştii la o şedinţă de partid, acasă, înainte de a fi fermecătoare în Sud.

În sfârşit, spunea în tribune un tânăr spectator sud-corean, de 21 de ani, frate cu unul dintre jucători, la meciul de hockei cu elveţienii al echipei unite a celor două Corei: „Apreciez gestul lui Kim de a lua o asemenea hotărâre, deloc uşoară, şi de a veni aici. M-am simţit ciudat să-i văd pe nord-coreeni de aşa de aproape. Dar, atunci când i-am auzit cântând ‘Him Nae Ra’,  care înseamnă  ‘Bucuraţi-vă’ am înţeles că nu ne suntem străini. Suntem acelaşi popor, folosim aceeaşi limbă şi suntem suporteri ai aceleaşi echipe”. Să fie.

comentariu-reportaj de  Radu  Toma