George Soros, interviu surprinzător în Financial Times: Ideologia dominantă în lume este acum naţionalismul

15:42, 18 ianuarie 2018 | Externe | 1674 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Atacurile asupra finanțatorului și miliardarului George Soros reprezintă cea mai izbitoare manifestare a schimbării realităților politice, în special în Europa Centrală și de Est, scrie Financial Times.

După căderea Zidului Berlinului, fundațiile Soros au reprezentat optimismul cu privire la răspândirea democrației în stil occidental în țările fostului bloc sovietic. Acum, însă, aceste ONG-uri au devenit un fel de „paratrăsnet” pentru naționalisti și regimurile autoritare, care pe fundalul „atractivității ofilite a liberalismului“, au început să exercite o influență mult mai mare în regiune.

„Acesta este un alt deja vu cu o mare diferență – naționalismul este acum ideologia dominantă în lume”, a declarat Soros pentru Financial Times. „UE este o structură care se află acum pe punctul de a colapsa. Iar Rusia – o putere reînnoită bazată pe naționalism”, a mai spus acesta.

Finanțistul este convins că majoritatea atacurilor asupra lui sunt organizate de Rusia. „Putin nu mă agreează”, spune el.

Soros a explicat că această ură a lui Putin a apărut din cauza faptului că el l-a criticat pe președintele rus, dar și l-a sprijinit pe fostul lider georgian Mihail Saakașvili, care a venit la putere în țara sa în 2003, după „Revoluția trandafirilor“.

În interviul acordat Financial Times Soros a recunoscut că a comis și greșeli. Astfel, potrivit lui Soros, dupa ce a venit la putere în Georgia, Mihail Saakașvili „nu s-a dovedit a fi un model al valorilor societății deschise“, asa cum părea să fie când era în opoziție. Relațiile sale cu Saakașvili, a adăugat el, au devenit o „lecție dureroasa“ și l-au învățat „ să păstreze o distanţă şi mai mare faţă de politicile interne în țările in care are fundaţii”.[irp posts=”6541″ name=”Inchiziția României: Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării”]

Cu toate acestea, în practică, toate acestea s-a dovedit a fi mai complicate, a mai spus miliardarul american. Astfel, cei care au primit subvenții de la el au participat la revoluția Maidan din 2014 în Ucraina, deși el insistă că el si organizatia sa nu au jucat vreun rol direct în cele întâmplate.

„Nu am participat la lupte – contravine regulilor și principiilor noastre. Dar noi am fost suporteri ai celor care au luptat, și asta a fost în timpul Maidanului” – a spus Soros.

18 ianuarie 2018 , Financial Times

Traducere de Radu Toma

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,