Franța spune NU Tratatului Transatlantic

20:28, 4 mai 2016 | Externe | 1283 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Discuțiile pe marginea extrem de controversatului  Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții este pe cale să eșueze după ce Franța a amenințat că va bloca documentul.

Oficialii de la Paris au declarat că negocierile dintre SUA și UE „ar putea fi stopate” pe fondul dezacordurilor semnificative între cele două părți asupra acordului de liber schimb.

Președintele Hollande a declarat că nu va „accepta niciodată” documentul în forma sa actuală, din cauza normelor pe care le impune Franței și restului Europei – în special în ceea ce privește agricultura și cultura – pretinzând că sunt favorabile în cea mai mare măsură companiilor din SUA.

„Nu vom accepta punerea sub semnul întrebării principiile esențiale pentru agricultura noastră, cultura noastră și pentru reciprocitatea accesului la [achiziții] publice”, Hollande este raportat ca afirmand la o reuniune a politicienilor de stânga din Paris. „În această etapă [a discuțiilor] Franța spune: „Nu””.

Ministrul francez de comerț exterior, Matthias Fekl, a declarat că există o mare probabilitate ca acordul să fie anulat și discuțiile să fie suspendate. Dl Fekl a spus deja că Franța cere încetarea discuțiilor din momentul în care nu s-a realizat niciun progres înainte de luna septembrie – aceasta fiind cea mai probabilă opțiune.

Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE și SUA. În opinia acestui ONG, informațiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată de care vor profita marile companii în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor și mediul, informează Agerpres.