Fostă preşedintă condamnată la 25 de ani de detenţie

10:39, 24 august 2018 | Externe | 1042 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Curtea de apel din Seul a înăsprit vineri la 25 de ani de detenţie pedeapsa fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye, care a fost destituită anul trecut într-un răsunător scandal de corupţie şi abuz de putere, relatează AFP.

Prima femeie aleasă preşedintă în Coreea de Sud, Park, în vârstă de 66 de ani, a fost arestată în martie 2017 în legătură cu o serie de acuzaţii care au scos la iveală legături tulburi între puterea politică şi marile conglomerate familiale. Ea a fost condamnată în aprilie, în primă instanţă, la 24 de ani de detenţie.

Căderea preşedintei conservatoare, în urma unor manifestaţii-monstru în toată ţara, a permis alternanţa la putere şi alegerea lui Moon Jae-in (centru-stânga), care a contribuit la spectaculoasa apropiere în curs între cele două Corei, potrivit informațiilor news.ro. Cazul a permis să se dezvăluie influenţa enormă asupra preşedintei a confidentei sale din umbră Choi Soon-sil, o ”prietenă de 40 de ani” supranumită ”Rasputin” de presă şi care nu ocupa vreo funcţie oficială.

Cele două femei au fost acuzate că au obligat marile grupuri sud-coreene să le plătească în schimbul unor favoruri politice miliarde de woni, că au creat o ”listă neagră” cu artişti critici ai preşedinţiei sale şi că au destituit funcţionari care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Parchetul, care a cerut 30 de ani de închisoare, a făcut apel împotriva condamnării în prima instanţă. Curtea de Apel a apreciat vineri că Park a ”cerut bani şi favoruri” unor întreprinderi, împreună cu confidenta sa din umbră, şi a obţinut, prin intimidare, ca unele să angajeze prieteni ai lui Choi.

”Ea a obligat de asemenea conducători de rang înalt din întreprinderi private să demisioneze, comiţând astfel grave abuzuri de putere ale preşedintei, (putere) care i-a fost dată de popor, încălcând libertatea de întreprindere”. Tribunalul districtului central din Seul a condamnat-o la şase ani după ce a găsit-o vinovată de deturnare de fonduri la Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) şi la doi ani după ce a găsit-o vinovată că a intervenit ilegal în desemnarea unor candidaţi din partidul său conservator în alegerile legislative din 2016.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,