Financial Times: Rusia nu-și dorește destrămarea UE

16:30, 3 iunie 2016 | Externe | 2325 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Majoritatea polliticienilor din Uniunea Europeană și SUA sunt convinși că Rusia se va bucura de o eventuală ieșire Marii Britanii din UE, iar votul pentru Brexit ar fi în avantajul “personajului malefic” – președintele rus Vladimir Putin.

Totuși, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, consider Mary Dejevsky, editor al publicației The Financial Times.

Politicienii britanici sperie cetățenii săi că în cazul în care vor vota pentru părăsirea Uniunii Europene, planurile odioase ale Rusiei vor fi realizate – Europa se va pomeni într-o situație precară sau la limita colapsului. La baza unor astfel de afirmații stau două argumente:

Convingerea că Rusia dorește Occidentul numai rău și că Moscova consideră UE lipsit de apărare, observă Dejevsky.

Cât de adevărat este acest lucru. Posibil, Rusia ar prefer o Uniunea Europeană mai slabă – organizație pe care o privește ca una puternică și expansionist. Însă până la a dori destrămarea acestui bloc e o cale lungă, scrie editorul FT.

De ceva timp, prencipala preocupare a Rusiei constă în asigurarea propriei securități, care depinde de stabilitatea geopolitică în zonă. Vladimir Putin și majoritatea rușilor au trecut prin destrămarea URSS și Organizației Tratatului de la Varșovia. În acest fel, din punct de vedere al Moscovei, perspectiva destrămării UE amenință întreaga Europă și nu există nicio garanție că Rusia se va putea feri de un pericol similar, consider Dejevsky.

În realitate Rusia, pornind din considerente practice, prețuiește unitatea Uniunii Europene și posibilitatea de comerț cu țările europene aflate într-un spațiu comun. Iată de ce Moscova nu-și dorește destrămarea zonei euro și chiar a propus un ajutor Băncii Centrale Europene, când valuta unica europeană a fost amenințată, ameintește editorialistul FT.

Rusia a înființat Uniunea Economică Eurasiatică și presupunea că va deveni un partener, nu concurent al UE. De la bun început, Uniunea Europeană a refuzat orice colaborare, iar apoi a urmat criza ucraineană. Acum acest proiect se stinge, ceea ce nu înseamnă că Rusia și-ar dori să răspundă cu o lovitură în direcția UE, consideră Dejevsky.

Acum Rusia nu face niciun fel de declarații în privința posibilității ieșirii Marii Britanii din UE. Posibil, „din răutate”, dar și pentru că Rusia știe: orice nu ar spune, Occidentul o va ataca și o va învinuit de ingerințele în problemele Londrei, scrie editorul FT.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,