Erdogan pierde controlul politic asupra capitalei Ankara. O altă lovitură posibilă pentru preşedintele turc: ieşirea Istanbulului de pe „orbita” AKP

10:19, 1 aprilie 2019 | Externe | 3131 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a suferit duminică o înfrângere importantă în alegerile locale, întrucât partidul său AKP a pierdut controlul asupra capitalei Ankara şi se pare că a pierdut controlul şi în cel mai mare oraş al ţării, Istanbul.

Erdogan, care a dominat politica turcă de când a venit la putere cu 16 ani în urmă şi şi-a condus ţara cu o mână de fier, a avut o campanie continuă cu două luni înainte de votul de duminică, pe care a descris-o ca pe o „problemă de supravieţuire” pentru Turcia.

„Oamenii au votat în favoarea democraţiei, au ales democraţia”, a declarat liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, iar candidaţii Partidului Popular Republican (CET) au luat Ankara şi Istanbul de la Partidul AK şi şi-a menţinut dominaţia în Izmir, al treilea cel mai mare oraş al Turciei.

Cu 99,8% din buletinele de vot numărate în Ankara, candidatul la funcţia de primar din partea CHP, Mansur Yavas, a obţinut 50,9%, oferindu-i un avans de 3,8% faţă de rivalul său din AKP. Agenţia de stiri Anadolu a transmis că AKP va face apel în unele sectoare ale capitalei.

AKP a obţinut 44% din voturi după numărarea a 99% din cele 194.000 de urne, potrivit agenţiei Anadolu, în timp ce Partidul Popular Republican sau CHP a obţinut 30% din voturile numărate.

În ceea ce priveşte Istanbulul, atât partidul de guvernământ, cât şi opoziţia au susţinut că au obţinut victoria.

Fostul prim-ministru Binali Yildirim, candidatul partidului de guvernământ pentru funcţia de primar al oraşului Istanbul, a declarat victoria, deşi cursa din cel mai mare oraş şi centru comercial din Turcia este departe de a se fi încheiat. Yildirim a obţinut 48,70% din voturi faţă de candidatul opoziţie, Ekrem Imamoglu, care are 48,65%, potrivit Anadolu, care a atras critici pentru faptul că nu a actualizat rezultatele în Istanbul după declaraţia lui Yildirim.

Mai mult de 57 de milioane de alegători eligibili ai Turciei au votat pentru 1.389 de primari şi zeci de mii de membri ai consiliilor municipale şi primar de sector în 200.000 de secţii de votare.

Participarea la vot a fost de peste 83%, potrivit Anadolu.

Sursa: https://www.mediafax.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,